REAGERER: Gunn Hild Lem reagerer på alle tilbudene hun fikk om mirakelkurer før mannen Steinar Lem gikk bort. Foto: Espen Braata/VG
REAGERER: Gunn Hild Lem reagerer på alle tilbudene hun fikk om mirakelkurer før mannen Steinar Lem gikk bort. Foto: Espen Braata/VG

Steinar Lems kone om alternativt salgspress: Ble tilbudt mirakelkurer mens mannen lå for døden

HELSE

(VG Nett) Kona til avdøde Steinar Lem tar et kraftig oppgjør med udokumentert alternativ medisin etter å ha blitt tilbudt kreftkurer daglig de siste ukene mannen levde.

Publisert: Oppdatert: 10.06.09 14:01

Forfatteren og miljøforkjemperen Steinar Lem gikk bort i april, kort tid etter at han fikk en svært alvorlig kreftdiagnose.

På nettet finnes mange historier om mirakler der alternativ medisin har helbredet kreft. Noen ganger er også de alternative legemidlene promotert av norske leger, slik det kom frem mandag.

Da Steinar Lem lå for døden var det kona Gunn Hild Lem som fikk henvendelsene fra både privatpersoner og aktører innen det alternative markedet.

I løpet av hennes manns siste leveuker ble de tilbudt alt fra en rekke vitaminer, mistelteinspreparater, spesiell spabehandling, kirurgi i Kina og Tyrkia, healing, akupunktur og grønnsaker fra utlandet som alle skulle hjelpe på Steinar Lems uhelbredelige kreftsykdom.

- Det var en som var frekk nok til å påstå at det var 90 prosents sjanse for helbredelse med hans akupunktur, sier Gunn Hild Lem til VG Nett.

- Det var jeg som svarte på alle mailene og skrev tekstmeldinger da han var syk. Det var noen ting som gikk igjen og det var ti henvendelser om dagen i snitt. Det pågikk vel kanskje i seks uker, sier Lem videre.

VGD: Si din mening om tilbud av alternative medisiner til døende

- Vanskelig å si nei til noen som skal dø

Hun satte seg selv inn i alle tilbudene de fikk, men skjønte raskt at ingenting ville redde mannen hennes.

- Jeg leser forskningsrapporter, så jeg vet det ikke fungerer. Samtidig er det vanskelig å si til en som er veldig syk at det ikke er håp - at det er ingenting som kan hjelp deg, forklarer Lem.

Kritiserer TV-lege

Hun fremstår som fattet og kunnskapsrik når hun trekker frem flere eksempler på det som har blitt lansert som populære, alternative legemidler mot kreft, som stoffet omtalt på VG Nett mandag - det såkalte vitaminB17.

- Det de kaller skolemedisin er noe som er forsket på, det er det noen som har undersøkt om virker eller ikke. B17 er ikke noe vitamin, det er gift. Det har ikke vist noen effekt, ingen studier har vist det. De påstår at de ikke har noen bivirkninger, men det inneholder cyanid og det har bivirkninger, sier Lem.

Også professor Terje Risberg sa mandag til VG Nett at stoffet, som finnes i aprikoskjerner, inneholder små mengder av cyanid, men at det også har vært noe av grunnen til at enkelte tror det kan drepe kreftceller. Dette har studier motbevist, ifølge Risberg.

Selv om Lem ikke hadde noen som helst tro på de behandlingsformene som dukket opp, var hennes mann interessert i å prøve enkelte av tilbudene til alternativ behandling utenfor norske sykehus.

De bestemte seg for å prøve Balder-Klinikken i Oslo, og en healer i Storbritannia.

Har du tips om upassende tilbud og behandlig av dødssyke? Kontakt VG Netts reporter her

Klinikkens fremgangsmåte provoserer enken. Etter å ha blitt frarådet av sykehuslegen å dra, sier hun klinikken tok kontakt slik at Lem likevel tok turen for å møte TV-lege og eier, Bernt Rognlien.

- Selv om Steinar var kjempesyk ventet vi i halvannen time. Så snakket han i en drøy time om viktighet av C-vitamin og mørke bær og det å holde seg unna pølser. All kreft som går på fordøyelsessystemet blir man veldig tynn av. På sykehuset sa de at jeg burde få i han så mange kalorier som mulig. Så kom han der og får høre at han mærmest skal gå på råkost, sier Lem oppgitt.

Etter å ha tilbrakt noen av sine siste timer på klinikkens venteværelse og i samtale med Rognlien, fikk Steinar Lem vitaminer.

- Han ble foreskrevet Iscador, et preparat som i beste fall kan vise til sprikende resultater, samt en rekke forskjellige vitaminer. De kostet veldig masse penger og er helt unyttige. Det er en reell desperasjon og det er den de utnytter, mener Lem.

- Fortvilet situasjon

Lege, homeopat og akupunktør Bernt Rognlien mener tilbudet om vitaminer og kosthold bare skal gis i tillegg til vanlig kreftbehandling.

- Jeg forstår Gunn Hild Lem i forhold til alt som har skjedd i en fortvilet situasjon. Det var en sykdom som utviklet seg mye raskere enn man hadde håpet på. I ettertid konstaterer jeg at den tilleggsbehandlingen vi anbefalte, ikke var i stand til å påvirke en såpass aggressiv sykdom, sier Rognlien til VG Nett.

Han beklager sterkt at Steinar Lem ble satt til å vente, men sier at han ble flyttet til et rom slik at han kunne ligge ned.

- Jeg er tydelig på at det ikke finnes noen alternativ målerettet kreftbehandling i stedet for cellegift, kirurgi eller strålebehandling. Vi gir støttebehandling som tillegg til målrettet kreftbehandling, for å bedre ernæringsstatus, allmenntilstand og livskvalitet, sier Rognlien.

- Hva kan tilleggsbehandling tilføre pasienter på et så sent stadium i sykdomsforløpet?

- Årsaken til at man gir støttebehandling er for å få pasienten til å opprettholde en bedre ernæringsstatus, allmenntilstand og livskvalitet, sier Rognlien.

- For lettvint

Han sier Iscador er et misteltegnspreparat som er hyppig brukt i Europa, men understreker at det ikke er noen mirakelmedisin.

Han sier han ringte opp Steinar Lem etter at han avbestilte en time.

- Jeg fikk beskjed om at timen ble avbestilt for at han ikke kunne komme, og valgte å ringe opp selv for å spørre om det var noe jeg kunne helpe med. Dette gjorde jeg ut i fra et oppriktig ønske om å hjelpe, sier Rognlien.

Andre norske leger har tidligere gitt uttrykk for forståelse for at pasienter ønsker å ta grep om sin egen situasjon når man er uhelbredelig syk og dermed prøver forskjellige alternative kurer. Det synes Gunn Hild Lem er for enkelt.

- Jeg synes legene gjør det litt for lettvint på denne måten. Det finnes faktisk en forskningsrapport på norsk som har konkludert med at mennesker som oppsøker alternativ behandling har det dårligere enn andre. For om du først skal legge til side det som fungerer, da blir man litt sånn: Tenk om det var den blomkålgereia fra Mexico som var riktig? Man er syk, man har ikke krefter til å følge opp alt mulig, sier Lem.

Dro til healer

Dermed kan de ekstra tilbudene om mirakelkurer bli en ekstrabelastning, mener hun.

- Jeg vet om folk som bruker sine siste måneder på å spise hvetegress. Man har det jævelig, sier hun.

Les også: Alternativprofessor slakter healing

Gunn Hild Lem har selv lest sykdomsstatistikk, både for Norge og andre land i verden, og nekter å tro på at det skal finnes medisinske mirakler som bare blir oversett av det etablerte helsevesenet.

- I Norge ser vi hva folk dør av og vi har statistikk på hva slags behandling de får. Det er ikke slik at det er medisinske mirakler som går rundt og at legene nekter å innse det. Steinar håpet helt til det siste, og jeg var jo på en måte glad for at han gjorde det også. Det er ikke noe man kan bære. Når noen er dødssyke lærer man seg kjapt å lyve. Man kan ikke bare grine og være søkk fortvilt, sier Lem.

I motsetning til besøket på klinikken i Oslo, synes hun det var greiere da mannen ønsket å oppsøke en healer i Storbritannia.

- Han kostet ikke mer enn en vanlig massør. Vi tok det som en ferietur, og fant et hotell med svømmebasseng til ungene. Da fikk han en opplevelse med det. Verre er det med en som bare berøver en for livskvalitet og penger og medfører masse slit. For mange fører det til en enorm skyldfølelse, sier Lem.

Hun ble kontaktet av mange andre i samme situasjon, der flere hadde brukt store summer på utenlandsbehandling. Enkelte hadde også tatt opp lån i hundretusenkronersklassen.

Av tilbudene hun fikk, kostet de fra alt mellom ingenting og opptil en million kroner.

- Har vi i mediene i for stor grad fokusert på positive historier om folk som får behandling i utlandet?

- Mediene fungerer slik. Men det er ikke noen faktaboks som sier at gladsaken likevel endte i begravelse etter noen få år. Det er ikke oppfølgingshistorier, med mindre det er en kjendis, sier Lem.

Hun undersøkte statistikker for forskjellige kreftsykdommer i de landene de skulle ha andre behandlingsmetoder tilgjengelig, og fant ut at prognosene ikke var bedre.

Gunn Hild Lem oppfordrer nå personer i posisjon til å tenke seg om to ganger før de promoterer udokumenterte behandlingsmetoder.

- Jeg blir mest provosert over de som er leger, de er i stand til å selv lese forskningsartikler. Flere leger vet om mange mennesker som har brukt store summer. Så blir jeg provosert over de som er minst seriøse av de selvfølgelig, de som ikke på noe tidspunkt har lest noen argumenter mot det de har lyst til å overbevise om, sier Lem.

Hun tror det er viktig å skille mellom vitenskap og religion.

- Det er en ting å tro at healing virker. Det blir likere religion å tro det kan skje mirakler, men så er det de som aldri har sjekket det de driver med, og sjekket hvordan det går med folk. Man kan tillegge dem gode hensikter, men de bør se at den ene etter den andre dør likevel. Om du har holdt på en stund synes jeg unnskyldningen blir tynnere og tynnere, men privatpersoner som ringer tror jeg mener det godt og ikke forstår bedre og er overbevist av alternativbevegelsen, avslutter Gunn Hild Lem.

Hun har også tidligere fortalt om sorgen ved å miste sin mann på sin blogg, som kan leses her.

Her kan du lese mer om