REDD: Thea innrømmer at hun ble redd da hun fikk beskjed om at hun har kreft. 25-åringen forteller allikevel at diagnosen også har vekket en kamplyst i henne. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Flere unge kvinner får livmorhalskreft

Kreftforeningen slår alarm: 40 prosent blant unge dropper å teste seg

Ekspert: – Det bekymrer meg

Antall unge som får livmorhalskreft fortsetter å øke, viser
tall fra Kreftregisteret. 25 år gamle Thea er en av dem.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er mars 2015. På et solskinnsfylt legekontor på Manhattan, New York får norske Thea Steen sjokkbeskjeden: Du har kreft.

– Den følelsen kommer jeg aldri til å glemme. Det er utrolig hvor fort livet kan bli snudd opp ned, sier hun da VG møter henne på en kafé i Oslo.

Bare seks måneder tidligere flyttet 25-åringen til den amerikanske storbyen for å jobbe som frilansjournalist. Hun hadde funnet drømmeleiligheten, signert leiekontrakt på tolv måneder og så for seg et år fylt med spennende utfordringer. Slik skulle det ikke gå.

Flere unge får livmorhalskreft

Stavanger-jenta er en av et voksende antall unge, norske jenter som får diagnosen livmorhalskreft. Siden år 2000 har forekomsten av livmorhalskreft økt med 25 prosent hos yngre kvinner, viser tall fra Kreftregisteret.

– Frem til år 2000 så vi en nedgang. Denne trenden har nå snudd, og særlig flere tilfeller av livmorhalskreft oppdages blant de yngre gruppene, sier seksjonsleder Stefan Lönnberg i Kreftregisteret.

– Vi antar at det skyldes en økt forekomst av HPV-infeksjoner i populasjonen generelt, sier han.

Oppfordrer kvinner til å ta gå til kontroll

Livmorhalskreft er en av få krefttyper som kan forebygges ved hjelp av rutinemessig kontroll. Derfor har en gynekologisk undersøkelse hvert tredje år, hvor man tar en celleprøve av livmorhalsen, blitt anbefalt alle kvinner mellom 25 og 69 år i mer enn tyve år.

Problemet nå er at flere og flere av de yngste kvinnene dropper å ta denne undersøkelsen, forteller generalsekretær i kreftforeningen Anne Lise Ryel til VG.

Omtrent 40 prosent av alle kvinner mellom 25 og 29 år følger ikke anbefalingene om å ta celleprøve.

– Det bekymrer meg at stadig flere av de yngste kvinnene ikke tar oppfordringen om å sjekke seg. Det har virkelig vært en stor nedgang, sier Ryel.

SNUDD PÅ HODET: Thea tok det store skrittet og flyttet alene til New York i høst. Et halvt år seinere fikk hun kreft og måtte flytte hjem. – Alt skjedde så fort, sier hun. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Fikk symptomer som blødning og feber

Ryel forklarer at femti prosent av alle med livmorhalskreft i Norge i dag oppstår blant de 20 prosentene av kvinnene som ikke lar seg teste.

– Livmorhalskreftscreening forebygger flere hundre krefttilfeller årlig i Norge. Men, det krever at kvinnene går til regelmessige gynekologiske undersøkelser gjennom 35 år av livet, sier Ryel.

Det var i februar at Thea fikk de første symptomene. Først tenkte hun at blødningene og feberen ville avta, men etter flere uker med smerte oppsøkte hun lege. Hun fikk raskt beskjeden: Du har livmorhalskreft.

«Vi sitter på legekontoret på Upper East Side. For første gang renner tårene uten at jeg gråter, og jeg skjønner hvor dette opplegget med å klype seg selv i armen kommer fra,» skrev hun tidligere på bloggen sin.

Sunniva (30):Celleprøven reddet livet mitt (VG+ – krever abonnement)

Kreftsykdommen kan forebygges

ÅPENHET: Det å snakke om sykdommen er viktig for Thea. Hun jobber nå for at flere unge jenter skal ta oppfordringen om å teste seg. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

En dag etter at hun fikk diagnosen var billetten til Norge bestilt. Steen er nå innlagt på Haukeland sykehus i Bergen for behandling. Her får hun stråle- og cellegiftbehandling fem dager i uken.

25-åringen har valgt å være åpen om sin diagnose.

– Det er få typer kreft man kan forebygge, men livmorhalskreft er en av dem. Derfor har det blitt ekstremt viktig for meg å drive med opplysningsarbeid, sier hun.

– Hvis jeg kan bidra til at folk sjekker seg så får jeg brukt kreften til noe produktivt.

LES OGSÅ: Kartlegger effekt av vaksine

Lanserer to prøveprosjekt for å hindre økning

BEKYMRET: Anne Lise Ryel i Kreftforeningen syntes det er sjokkerende at ikke flere unge jenter tester seg for livmorhalskreft. Foto:Kreftforeningen,

Ryel i Kreftforeningen forteller at de den seneste tiden har lansert to prøveprosjekt med formål om å få ned antall unge med diagnosen.

– Det er vanskelig å vite konkret hvorfor unge i dag ikke tester seg. Kanskje oppfattes det som komplisert at kvinnene selv må ta initiativet til å bestille legetime. Derfor er det nå startet et prøveprosjekt der man får brev i posten med en fastsatt legetime, sier Ryel.

Det andre prosjektet går på å sende ut lett håndterbart utstyr for hjemmetesting. Kvinnene får ta tilbud om å ta prøven hjemme og sende den i post til laboratorier for HPV-testing.

Resultatene fra prosjektet er så langt tilsvarende som for studier gjennomført i Sverige, Finland og Nederland. Her har studier vist en økning i deltagelse gjennom bruk av selvtester.

Ryel understreker viktigheten av å prioritere forebygging:

– Det kan redde liv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder