SUNNERE HJERTER: Bedre medisinser har bare litt av æren for at tromsøværinger har langt færre hjerteinfarkt enn før årtusenskiftet. Hovedansvaret har vi selv, viser doktorgraden til Jan Mannsverk, overlege ved hjertemedisinsk avdeling ved UNN Tromsø. Foto: Jan Fredrik Frantzen , UNN

Ny norsk studie vekker oppsikt: Halvert sjanse for hjerteinfarkt

Funn fra Tromsø-undersøkelsen viser halvering av alvorlige hjerteinfarkt på femten år.

Publisert:

«Look to Tromso». Det er konklusjonen til et av verdens ledende medisintidsskrifter som omtaler de nyeste funnene fra Tromsøundersøkelsen - som er oppsiktsvekkende, skriver iTromsø.

Den viser altså at antall alvorlige hjerteinfarkt er halvert på femten år.

Årsaken er enkel: Folk lever sunnere. Mindre røyking, bedre matvaner og mer aktivitet betyr færre hjerteinfarkt. Hele 70 prosent av nedgangen i hjerteinfarkt hos tromsøværinger skyldes bedre levevaner, viser doktorgraden til overlege Jan Mannsverk.

Tall fra Tromsøundersøkelsen: Økt bruk av smertestillende

– I sum har det redusert nivåene av blodtrykk og kolesterol, som igjen har gjort at antall alvorlige infarkt har gått ned, sier Mannsverk til iTromsø, som skriver om resultatene.

Resultatene blir i januar også publisert i det anerkjente forskertidsskriftet Circulation.

Resten av nedgangen skyldes bedre medisiner mot høyt kolesterol og blodtrykk. I tillegg er behandlingen av de som først får hjerteinfarkt blitt så mye bedre at langt flere enn før overlever.

Tromsøundersøkelsen er en befolkningsundersøkelse som blir gjennomført med årlige mellomrom. Den første ble gjennomført i 1974, den siste som ble avsluttet i år var den syvende i rekken. Mer enn 40.000 tromsøværinger har så langt deltatt i undersøkelsen. Mannsverks doktorgrad baserer seg på tall fra 1995 til 2010.

Les også: Tromsundersøkelsen får millionstøtte fra staten

Det eneste som har endret seg negativt i løpet av de siste undersøkelsene, er ifølge Mannsverk vekten til byfolket. Likevel har altså færre fått hjerteinfarkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder