Stort flertall for aktiv dødshjelp i Danmark

Publisert: Oppdatert: 07.08.06 14:08

Del saken på:

Lenken er kopiert
HELSE

(VG Nett) 86 prosent av danskene går inn for aktiv dødshjelp som en siste utvei for uhelbredelig syke mennesker.

Det viser en meningsmåling foretatt for Danmarks Radio.
Ifølge målingen går 86 prosent av danskene inn for at det bør være tillatt for leger å yte aktiv dødshjelp hvis en person som er alvorlig syk selv ber om det.

Gledelig

- Det er en viktig og gledelig fremgang i menneskets rett til å til å bestemme over sin egen død, sier Per Schioldborg, professor ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- Det er ikke uventet, og vi ser at en klar majoritet her i Norge også er positive til aktiv dødshjelp, sier Schioldborg.

- Nekter vi noen å dø som befinner seg i en tilstand med angst og smerter, og som er avhengig av hjelp, griper vi sterkt inn i et annet mennskes liv og bestemmelsesrett, sier han.

Skeptisk

Marie Aakre, leder for Faglig etisk råd i Norsk sykepleierforbund, derimot er skeptisk til tallene i undersøkelsen.

- Vi ser at det er en tendens til at flere sier ja til aktiv dødshjelp i Norge også. Men jeg er skeptisk til hvem de er som har svart på undersøkelsen, sier Aakre, som har jobbet mye med problematikken her til lands.

- Det er kjekt å svare ja når man er ung og frisk. Spør man de syke viser undersøkelser at de ville svart nei, og de har jo en større grunn til å svare, sier Aakre.

- Jeg tror vi trenger større åpenhet rundt temaet for å få et faktisk sant bilde av saken. Vet folk egentlig hva aktiv dødshjelp innebærer? spør Aakre.

Endring

Schioldborg ser seg ikke enig i dette. Han mener at det helt tydelig er mye kunnskap blant folk om aktiv dødshjelp.

- Ser vi på tallene fra denne undersøkelsen sammenliknet med tidligere tall fra Norge er det tydelig at tvilgruppen har blitt betydelig mindre, i favør av økt positiv støtte, sier han.

Det har de siste årene kommet inn forslag til endring av loven fra ulike politiske hold.

-Jeg tviler på at vi vil få en lov om aktiv dødhjelp her til lands. Det er stor enighet blant sykepleier og leger om akkurat dette. Vi er forpliktet på respekten for liv. Jeg håper ihvertfall at det aldri vil skje, sier Aakre.

Nederland og Belgia er de to eneste landene i Eurpoa hvor er aktiv dødshjelp lovlig.

- Hva vil vi vinne på å ha aktiv dødshjelp? Og hvem vil vinne? Undersøkelser fra Nederland viser at under fem prosent begrunner valget med smerte, men med meningsløshet og mangel på livsmot, sier Aakre.

Denne artikkelen handler om