Overlege: 20 nye tilfeller påvist så langt 2. januar

STOR PÅGANG: Ahus påviser stadig nye tilfeller av svineinfluensa. - Det kommer veldig mange tilfeller på kort tid, sier overlege Jan-Erik Berdal. Foto: Jan Petter Lynau

181 har fått påvist svineinfluensa ved Ahus

(VG Nett) Akershus Universitetssykehus opplever stor pågang av folk med svineinfluensa.

  • Vidar Enerstvedt

Artikkelen er over syv år gammel


Siden 1. november er det bekreftet 181 tilfeller, opplyser kommunikasjonssjef Geir Boye Lindhjem til VG.

Han har ikke full oversikt over hvor mange som akkurat nå er innlagt med influensa, men sier det er mange og at de er i alle aldersgrupper.

Overlege Jan-Erik Berdal ved infeksjonsavdelingen opplyser ved 14.45-tiden at det har blitt påvist 20 nye positive tilfeller 2. januar. Det er etter cirka 20. desember at det har eksplodert. Bare nyttårsaften var det 44 personer som fikk påvist svineinfluensa.

- Vårt inntrykk er at årets influensasesong er betydelig, og at det kommer veldig mange tilfeller på veldig kort tid. Det er ikke godt nok spredd utover sesongen, men hoper seg opp. I tillegg er det en utfordring at det skjer i tiden med flest helligdager, sier Berdal til VG.

Les også: - Vi er midt i en epidemisk topp

Intensivbehandling

Onsdag er det så langt to personer som har fått intensivbehandling. Den ene fikk det fortsatt onsdag ettermiddag.

- Vi merker veldig godt at vi står midt oppi en veldig pågang. Det er utfordringer knyttet til å ta imot, skrive ut og få ryddet plass til pasienter. For sykehuset er det den største utfordringen, sier han.

Tett på nett: Lege svarer deg om svineinfluensa og annen influensa klokken 19

Storsykehuset vil fortsette med analyser utover dagen og kvelden. I morgen varsler kommunikasjonssjef Lindhjem en enda mer detaljert opptelling.

Overlege Berdal anslår at rundt 85 prosent av de som har fått påvist influensa, er rammet av svineinfluensa. De andre har vanlig sesonginfluensa, eller såkalt influensa B.

Folkehelseinstituttet overvåker influensaspredningen, og har varslet at de vil komme med en ny rapport torsdag.

Klokken 19 svarer lege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet på spørsmål fra VGs lesere. Still dine spørsmål her.

Influensa er ufarlig for de fleste, men Folkehelseinstituttet anbefaler spesielt at folk i disse risikogruppene tar årets sesongvaksine:

* Personer som er 65 år eller eldre* Beboere i omsorgsbolig og sykehjem.* Gravide, særlig i 2. og 3. trimester* Voksne og barn med kroniske luftveissykdommer, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet* Voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon* Voksne og barn med nedsatt forsvar mot infeksjoner* Voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2)* Voksne og barn med kronisk nyresvikt* Voksne og barn med kronisk leversvikt* Voksne og barn med kronisk nevrologisk sykdom eller skade* Voksne og barn med svært alvorlig fedme, dvs kroppsmasseindeks (BMI) over 40 kg/m2

Mer om

  1. Svineinfluensa

Flere artikler

  1. Fersk rapport: Stadig mer svineinfluensa

  2. Støre: Influensaen ikke verre enn antatt

  3. Pluss content

    Overelege reagerer på svineinfluensa-informasjon

  4. Frykter helsepersonell influensasmitter pasienter

  5. - Det føltes som om hodet skulle sprenges

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder