ANBEFALING: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen holder pressekonferanse i formiddag. Foto: Frode Hansen

- I dag blir du anbefalt å ta vaksine

... for svineinfluensaen kan herje i årevis

(VG Nett) I dag klokken ti anbefaler trolig helsemyndighetene alle nordmenn å ta vaksine mot svineinfluensa.

Håkon Fossmark
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Helsemyndighetene har varslet en endelig anbefaling når det gjelder om det skal gis vaksine til hele befolkningen utover risikogruppene. Det skjer klokken 10.00 i formiddag..

Mye tyder på at myndighetene da vil anbefale alle nordmenn å la seg vaksinere mot svineinfluensa, melder NRK.

Les også:- Hvor er svineinfluensavaksinen, Oslo?

Meningsmålinger har vist at bare en av fem ønsker å ta vaksinen, og dette bekymrer helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

- Det spiller også en rolle. Det er klart at vi blir litt bekymret når bare en av fem sier at de vil la seg vaksinere, sier Larsen til NRK.

Gi og få innspill, tips og råd, og vær med på å forme VGs redaksjonelle dekning av pandemien på våre Facebook-sider.

Kommer tilbake

Og dersom du vaksinerer deg nå, vil du være bedre sikret også i fremtiden. For svineinfluensaen kan komme til å herje i flere år.

- Det er riktig at dette nye influensaviruset vil være her i høst og vinter, men det er riktig å anta at det vil komme tilbake igjen neste år og årene etter. Ved å vaksinere seg nå har man beskyttet seg på en rimelig måte, sier Bjørn-Inge Larsen til VG.

Les også:To svensker døde kort tid etter influensa-vaksine

Men 100 prosent sikker, det vil du ikke være - selv med en vaksine.

- Vaksinen er ikke 100 prosent effektiv. Men du har 70 prosent sjanse til å få full vaksinevirkning; det vil si at du ikke får sykdommen og er trygg for det i flere år. Hvis mange i Norge vaksinerer seg, vil du dessuten får en tilleggeseffekt og nyte godt av den såkalte flokkimmuniteten på toppen, svarte Folkehelseinstituttet til VG Netts lesere.

Smittetopp ennå ikke nådd

I denne høstens og vinterens runde, antar myndighetene at en større smittetopp kommer om seks til ti uker. Men det kan også bli et mindre omfang i høst, og at hovedbølgen kommer i januar-februar, ifølge Larsen.

Les også:- 100.000 nordmenn har blitt smittet av svineinfluensa

Totalt ni personer er til nå bekreftet døde av svineinfluensa i Norge, etter at en kvinne i 50-årene døde på Akershus universitetssykehus av sykdommen. Kvinnen skal ha tilhørt en av risikogruppene.

Av de ni som så langt er døde har to ikke vært i risikogruppen for svineinfluensa, opplyser overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet.

Har du tenkt å ta vaksinen?Stem her!

Fra før har en kvinne fra Akershus, en mann fra Hordaland, en kvinne fra Oslo, en mann fra Oppland, en mann fra Telemark, en tenåring fra Vestfold, en kvinne fra Akershus og en dansk mann som oppholdt seg i Norge, dødd av svineinfluensa.

I Sverige har to personer dødd av svineinfluensa, mens det i Danmark ikke er noen kjente dødsfall.

- Var aldri i tvil

BESKYTTER SEG: Åsta Marie Olafsson var aldri i tvil om at hun burde ta vaksine ettersom hun er gravid. Vaksineringen fortsetter for fullt over hele landet. Foto: Scanpix

Bergen var torsdag en av de første store kommunen som startet å vaksinere sine innbyggere. Pågangen var voldsom de første timene.

- Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle vaksinere meg, sier Åsta Marie Olafsson etter at hun i løpet av noen få minutter er registrert og vaksinert i lokalene i Fyllingsdalen.

Olafsson er gravid, og hører dermed til en av risikogruppene som fikk tilbudet torsdag.

Etter vaksineringen måtte hun i likhet med alle andre vente i 20 minutter for at eventuelle bivirkninger skulle kunne oppdages. Hun følte seg helt fin etter å ha fått sprøyten med Pandemrix som skal hindre svineinfluensaen.

Gi og få innspill, tips og råd, og vær med på å forme VGs redaksjonelle dekning av pandemien på våre Facebook-sider.

Nesten ingen av de 550 personene som ble vaksinert de første tre timene merket noen bivirkninger. Et par stykker måtte legge seg nedpå en liten stund, men kunne deretter dra hjem.

Tomt i Kristiansand

Forsinket leveranse av vaksine mot svineinfluensaen fører til stopp i vaksineringen av befolkningen i Kristiansand.

Bare dem som torsdag hadde bestilt time for vaksine og personer i risikogruppene vil bli tilbudt behandling, opplyser kommuneoverlegen i Kristiansand.

I Oslo er det også blitt etterlyst svineinfluensavaksine.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder