AVHENGIG? Bare mååå du sjekke Facebook i tide og utide? Man kan bli avhengig av adferd, og en ny undersøkelse gjort ved Universitetet i Bergen viser på at personligheten din kan avgjøre hva slags atferd du kan bli avhengig av. Foto: Illustrasjonsfoto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

Personlighet og adferdsavhengighet henger sammen - test deg selv: Sjekk hva DU kan bli avhengig av!

Er du avhengig av Facebook eller trening? Det er ikke tilfeldig. Din personlighet spiller nemlig inn, her kan du teste deg for hva DU kan bli hekta på!

Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Personlighet og adferdavhengighet henger nemlig sammen, viser en undersøkelse fra Universitetet i Bergen.

Mens en rekke undersøkelser tar for seg rus og avhengighet, retter denne undersøkelsen søkelyset mot ikke-rusrelatert avhengighet. For ja: Man kan bli avhengig av adferd – som både trening, sosiale medier og dataspill.

– Noen vil gjerne si at merkelappen «avhengighet» er en unødvendig sykeliggjøring av et ytterpunkt i en normaladferd. Likevel synes det å være forskningsmessig grunnlag for at enkelte personer har en adferd som er tvangsmessig og ukontrollert, og som best kan forstås i et avhengighetsperspektiv, sier Cecilie Schou Andreassen, forsker og klinisk psykologspesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene, til VG.

Schou Andreassen og hennes kolleger har utviklet en test hvor man enkelt kan sjekke hva man selv står i fare for å bli avhengig av blant seks vanlige aktiviter; trening, shopping, mobiltelefon, jobb/studier, dataspill, Facebook og internett . Her kan du sjekke hva DU kan bli avhengig av!

Få «immune»

Personlighetstester bygger vanligvis på fem personlighetsdimensjoner, forklarer forsker en. Dette er «den nevrotiske», «den utadvendte», «den åpne», «den medmenneskelige» og «den samvittighetsfulle». Disse trekkene har vi alle i mer eller mindre grad; noen scorer høyt, andre scorer lavt, mens atter andre scorer et sted i mellom.

FORSKER: Psykolog Cecilie Schou Andreassen Universitetet i Bergen. Foto:Ole Kristian Olsen,

Og det er kun en personlighetstype er «immun» mot adferdavhengighet, viser studien:

– Høy score på «Medmenneskelighet» kan være en beskyttende faktor for utvikling av avhengighetstilstander generelt. Avhengigheter resulterer ofte i konflikt med menneskene rundt. Personer som skårer høyt på medmenneskelighet, vektlegger sterkt å være i harmoni med omgivelsene og vil derfor unngå adferder som avhengigheter, som skaper konflikter med andre, sier hun.

VG+:Derfor blir du avhengig! Sjekk faresignalene, personlighetene og rådene.

Sammensatt

Kari Lossius, klinikkdirektør ved avdeling for Klinisk virksomhet ved Bergensklinikkene, understreker at avhengighet er sammensatt og at det sosiale rundt oss, i tillegg til hvordan man har det med seg selv, spiller inn.

– Det finnes mange kategoriseringer av personlighet, men jeg vil tippe at noen personlighetstrekk spiller inn. Mange med avhengighet har en personlighetsproblematikk i grunnen – som for eksempel at man strever med følelser – og da er rus en måte å dempe og regulere på, sier hun.

– Det man kan tenke seg, er at det kan være noen stiler der avhengighet fyller et tomrom. Har du lite å fylle livet med, er det lettere å ty til noe kunstig, sier Lossius.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder