SUPERBAKTERIE: MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus, en antibiotikaresistent stafylokokbakterie) er en av bakteriene WHO omtaler i sin nye rapport. Dette er en datategnet illustrasjon av bakterien. Foto: Science Photo Library

Ny rapport fra WHO: Resistente bakterier er en stor trussel

Dødelige bakterier som ikke lar seg knekke av selv de sterkeste antibiotikaene er en verdensomspennende trussel mot folkehelsen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det slår Verdens Helseorganisasjon (WHO) fast i en ny rapport. «Antibiotikaresistente bakterier kan berøre hvem som helst, i hvilken som helst alder og i hvilket som helst land» mener organisasjonen.

- Vi har et stort problem nå, og alle trender indikerer at problemet vil bli større, sier Keiji Fukada, WHOs assisterende generaldirektør for helsesikkerhet i en pressemelding.

BEKYMRET: WHO-toppen Keiji Fukada Foto: WHO

I den ferske rapporten har WHO gått gjennom data om resistente bakterier innsamlet fra 114 land. Ifølge organisasjonen har bakterier som ikke lar seg knekke av de tøffeste antibiotikaene - kalt karbapenemer - blitt funnet i alle verdens regioner.

- Uten rask, koordinert innsats fra mange interessenter, er verden på vei mot en postantibiotika-era, der vanlige infeksjoner og mindre skader som man har kunnet behandlet i årtier igjen kan drepe, sier Fukada.

- Kan bli ødeleggende

Resistensen drives frem av misbruk og overbruk av antibiotika, som fører til at bakteriene utvikler seg.

- Effektiv antibiotika har vært en av bærestammene som lar oss leve lenger, være sunnere og dra nytte av moderne medisin. Dersom vi ikke øker innsatsen kraftig for å hindre infeksjoner og endrer hvordan vi produserer, foreskriver og bruker antibiotika, vil verden miste mer og mer av disse globale helsegodene og implikasjonene vil bli ødeleggende, sier helsetoppen.

Nøkkelfunn i rapporten

** Resistens mot behandling av livstruende infeksjoner utløst av en vanlig tarmbakterie har spredd seg til alle regioner i verden. Bakterien Klebsiella pneumoniae er en vanlig årsak til lungebetennelse og andre infeksjonssykdommer (urinveisinfeksjon, sårinfeksjon, sepsis). I noen land fungerer karbapenem-antibiotika på bare halvparten av de som behandles for Klebsiella pneumoniae-infeksjoner.

** Minst 10 land, inkludert Norge, Østerrike, Australia, Storbritannia, Canada, Frankrike, Japan, Sør-Afrika, Slovenia og Sverige har rapportert at de har pasienter med gonoré som ikke kan behandles.

** Antibiotikaresistanse gjør folk sykere lenger og øker dødsrisikoen. For eksempel anslås det at pasienter rammet av MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus, en antibiotikaresistent stafylokokbakterie) har 64 prosent større fare for å dø enn de som har en ikke-resistent variant av infeksjonen. Resistente bakterier øker også kostnaden for behandling da folk blir lenger på sykehus og trenger mer akuttbehandling.

** Resistens mot en av de mest brukte antibiotikaene mot urinveisinfeksjon utløst av E.coli - medisiner som kalles fluoroquinoloner - er utbredt. På 80-tallet da disse medisinene kom på market, var resistensen nærmest null. Men nå er det land i mange deler av verden hvor medisinene kun fungerer for halvparten av pasientene.

Rapporten peker på noen viktige punkter for å slå tilbake mot de resistente bakteriene. Den avdekker blant annet svakheter rundt flere lands systemer for å overvåke problemet. «Alle mennesker og land trenger å gjøre mer», mener WHO.

Andre viktige steg inkluderer å hindre infeksjoner å oppstå gjennom bedre hygiene, adgang til rent vann, infeksjonskontroll i helsevesenet og vaksiner for å redusere behovet for antibiotika. WHO mener også man må utvikle nye diagnoseverktøy, antibiotika og andre verktøy så helsevesenet kan ligge i forkant av de resistente bakteriene.

WHO har følgende tips til hvordan vanlige folk kan bidra i kampen mot resistente bakterier:

** Bare bruk antibiotika som er skrevet ut av en lege

** Fullfør legens resept, selv om du føler deg bedre

** Ikke del antibiotika med andre eller bruk resepter som er til overs

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder