MÅ I RETTEN: Daglig leder Siv-Katrin Ramskjell i selskapet som står bak kosttilskuddet Vitaepro – et av Nordens mest brukte kosttilskudd. Om få uker må selskapet møte i retten i Sverige, anklaget for villedende markedsføring. Foto: Terje Bringedal ,

Undersøker om Vitaepro har gitt farlige bivirkninger

Legemiddelverket: «Mulig sammenheng»

Må møte i retten i Sverige - anklaget for villedende reklame

En 62 år gammel kvinne fikk alvorlige helseplager og «varig
funksjonsnedsettelse». Nå undersøkes det om helseproblemene kan ha sammenheng med kosttilskuddet Vitaepro.

Karoline Flåm
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Omfattende utredning har ikke avdekket en forklaring på plagene. Plagene har medført varig funksjonsnedsettelse og meldingen er derfor klassifisert som alvorlig, opplyser seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet til VG.

Bivirkningsmeldingen ble sendt inn til Legemiddelverket i 2015.

I meldingen blir det presisert at kvinnen senere har brukt flere andre medisiner – men da plagene oppsto, var de eneste pillene hun tok, Vitaepro-piller.

– Det er litt av grunnen til at vi vurderer det som en mulig sammenheng, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Flere klager

Han understreker at det alltid vil være en viss usikkerhet knyttet til slike bivirkningsmeldinger:

– Men denne kvinnen brukte ingen andre medisiner da symptomene startet, og man har ikke funnet noen annen mulig forklaring på plagene. Hun har vært omfattende utredet av sin lege, legger han til.

Mattilsynet har tidligere mottatt elleve klager på bivirkninger etter bruk av Vitaepro. Disse meldingene kom mellom 2008 og 2009. I Sverige har helsemyndighetene mottatt åtte klager på bivirkninger knyttet til produktet.

Madsen tror kosttilskudd generelt gir langt mer bivirkninger enn det som er kjent:

– Vanligvis er det jo bare en liten andel av bivirkningene som blir meldt, sier han.

Selskapet som står bak Vitaepro understreker at det i ingen av de meldte tilfellene har blitt endelig fastslått og dokumentert at bivirkningene faktisk skyldes bruk av kosttilskuddet.

Sjekk denne: Virker kosttilskudd? (krever abonnement)

Gransker medisin-effekt

Nå vil likevel flere aktører granske produktet nærmere:

RELIS – en gruppe offentlige, uavhengige sentre som jobber med legemiddelinformasjon – har igangsatt undersøkelser for å avklare om bruk av Vitaepro kan ha konsekvenser for effekten av medisiner.

– Vi er nå i en prosess der vi prøver å finne ut av om innhold i Vitaepro kan påvirke virkestoff i ulike medisiner, sier seksjonsleder Tone Westergren i RELIS Sør-Øst til VG.

– Bakgrunnen er at mange leger og pasienter er usikre på om det er greit å ta Vitaepro samtidig som man går på medisiner. Dette jobber vi nå med å utrede nærmere, utdyper hun.

I tillegg gjør også Mattilsynet nærmere undersøkelser. Bivirkningstilfellene som har blitt sendt inn i Sverige, blir nå oversendt til Norge, slik at Mattilsynet kan undersøke om det er mønstre eller likheter mellom de ulike tilfellene.

Må møte i retten

Vitaepro hevder pillene har en rekke positive helseeffekter – blant annet for muskler, ledd, hjertet, immunsystem og energinivå.

Nå må imidlertid selskapet møte i retten i Sverige - anklaget for villedende reklame.

Konsumentverket, motparten i saken, mener selskapet kynisk trekker reklamen sin for langt, for å lure folk til å tro at de kan bli friske.

Les også: Norske jenter bruker stadig mer «barbiedop»

– Vitaelab henvender seg til en utsatt gruppe, nemlig personer med helseproblemer, sier jurist Ida Nystrøm i Konsumentverket i Sverige til VG.

– Domstolen må slå ned på denne typen markedsføring. Det skal ikke være tillatt å få mennesker til å tro at de kan bli sterkere og piggere gjennom å påstå hva som helst, uten å kunne dokumentere det, sier forbrukerombudsmann Gunnar Larson i Sverige.

Rettssaken i Sverige starter etter planen 11. februar.

Les også: Dette yttertøyet måler om barnet ditt er aktivt nok

Vitaepro: - Et trygt og godt produkt

Vitaelab, selskapet som selger Vitaepro, sier de opplever fremstillingen av saken som feilaktig og misvisende:

– Bivirkninger tar vi på største alvor, men vi har ikke mottatt noen rapporter fra Mattilsynet hvor det er vist en sammenheng mellom de omtalte bivirkningene og VitaePro. Snarere tvert imot, er sannsynligheten svært liten, ettersom hundretusener har spist VitaePro regelmessig siden 2008 og 2009 og det ikke har vært rapportert noen bivirkninger siden da, inntil dette ene tilfellet i fjor, sier daglig leder Siv-Katrin Ramskjell.

Hun hevder alle ingrediensene i kosttilskuddet har dokumentert effekt, og mener pillene er et godt og trygt supplement for å bidra til et sunt kosthold.

– Det er vårt budskap, tenk sunn mat. Og får du ikke i deg nok sunn mat, kan kosttilskudd være et godt supplement.

– Konsumentverket mener dere henvender dere til en særlig utsatt gruppe, nemlig folk med helseproblemer?

– Vi henvender oss til voksne, friske mennesker. Kosttilskudd kan være et godt supplement til de som ikke får i seg et sunt og variert kosthold. Alle påstandene vi bruker i markedsføringen er i henhold til EU-regelverket.

– Gunnar Larson mener dere gjennom markedsføringen deres får folk til å tro at de kan bli friskere?

– Nei, dette stemmer ikke. Alle våre helsepåstander er i henhold til EU regelverket. EUs vitenskapelige komité, som består av forskere og vitenskapsmenn fra hele Europa, går igjennom all tilgjengelig dokumentasjon på ingrediensene i kosttilskudd, og det er de som har konkludert med hvilke helsepåstander det er lov å bruke. I henhold til regelverket bruker vi det som kalles fleksibel ordlyd, det vil si et mer allment språk for å gjøre vår markedsføring forståelig for forbrukeren.

Les også: - Norske kosstilskudd-selgere villeder kundene sine

– Men snart må dere møte i retten anklaget for ulovlig reklame - hvorfor ikke bare holde seg til helsepåstander som er lovlige å bruke?

– Loven åpner opp for bruk av fleksibel ordlyd, men tolkningen av dette er uklar. Vi ønsker å bruke et allment språk, vi mener det gir bedre informasjon til forbrukeren, sier Ramskjell, og utdyper:

– Ta et eksempel: «D-vitamin bidrar til å opprettholde en normal muskelfunksjon». Greit nok, men hva betyr det? Og hva med «Vitamin C og E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress». Hvis vi skulle holde oss helt strengt til de godkjente helsepåstandene, så ville ikke folk flest forstå hva det betydde, sier Ramskjell.

Avviser mørketall

Daglig leder i Norsk opplysningskontor for helsekost, Turid Backer, er uenig med Legemiddelverket i at det er store mørketall knyttet til bivirkninger av kosttilskudd:

– Antall bivirkninger som meldes inn er ytterst få, det er korrekt. Men de fleste som reagerer på kosttilskudd får det i form av litt løs mage eller litt hodepine. Det kan man jo få av matvarer også, og det blir jo ikke forbudt av den grunn. Det finnes ikke alvorlige bivirkninger ved bruk av regulære kosttilskudd. Men ja, det kan finnes interaksjonsproblematikk med medisiner.

Backer viser til Helsekostopplysningens nettsider der de har lagt ut en oversikt over bivirkninger av ingredienser som er vanlige i kosttilskudd.

– Den er basert på data fra «natural mediscine database», som er seriøs, sier hun.

Presisering 26. januar 2016:

I en tidligere versjon av denne saken sto det følgende i en undertittel: «Må møte i retten i Sverige». Dette er nå endret til «Må møte i retten i Sverige - anklaget for villedende reklame».

I en tidligere versjon av denne saken var spørsmål og sitat som omhandlet kritikken fra Konsumentverket og forbrukerombudsmannen i Sverige, komprimert til ett spørsmål og ett svar fra Vitaelab. Dette er nå endret til to spørsmål og to svar.

Husker du denne? Friske Marie (21) lot seg teste på private klinikker som også driver med kosttilskudd. Legemiddelverket sjekket kosttilskuddene: - Helt ubrukelige

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder