Fugleinfluensa påvist i Italia og Hellas

Det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1 er påvist hos svaner i Italia, Hellas og Bulgaria. Dette er første gang sykdommen har nådd EU.

Artikkelen er over 14 år gammel

Den italienske helseministeren Francesco Storace sier at flere svaner som ble funnet døde på øya Sicilia, var smittet av viruset. Greske myndigheter bekrefter at viruset er påvist også i Hellas.

EU-kommisjonen opplyser at sykdommen også er funnet hos fugler i Taranto og Calabria i Sør-Italia.Testene av de døde fuglene er blitt utført av Det italienske nasjonale laboratoriet for fugleinfluensa i Padova, ifølge en uttalelse fra kommisjonen.

Greske myndigheter bekrefter at viruset er påvist hos tre svaner også i Hellas.

Syke svaner som for en stund siden ble funnet i våtmarksområdene Vidin i Bulgaria, har også vist seg å være smittet av viruset H5N1, ifølge EU-kommisjonen.

Fra Russland

Storace skulle etter planen informere resten av den italienske regjeringen om saken senere lørdag.

En representant for de regionale helsemyndighetene på Sicilia sier at svanene antas å ha flydd til øya fra Russland. De første testene som ble gjort, tydet på en forholdsvis mild variant av H5N1-viruset, ifølge tjenestemannen.

Fugleinfluensaen i sin nåværende form er først og fremst en dyresykdom, men kan i sjeldne tilfeller smitte fra fugler til mennesker. Helsemyndigheter over hele verden frykter imidlertid konsekvensene dersom viruset endrer seg og begynner å smitte mellom mennesker, noe som kan utøse en global sykdomsbølge med svært høye dødstall.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder