Helsefarlig med for mye jern

Nordmenn tyr gjerne til jerntilskudd når de føler seg slappe. Nå ønsker professor Berit Borch-Iohnsen å reseptbelegge jerntabletter. For mye jern er skadelig for helsa.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

- Selv om mange faktisk trenger jerntilskudd, kan det være mer skadelig enn helsebringende å ta jerntabletter når man føler seg slapp, advarer professor Berit Borch-Iohnsen ved Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo.

Borch-Iohnsen har forsket på jernets betydning for folks helse i tyve år. Nå går hun inn for at jerntabletter på over 60 milligram bare skal kunne kjøpes på resept.

- Altfor mange bruker jerntabletter uten at de egentlig trenger dem. Ved å reseptbelegge disse produktene vil pasientene være under legetilsyn, samtidig som legene deres tvinges til å følge dem opp, sier Borch-Iohnsen.

Fulle jernlagre

Jernmangel er et kjent begrep blant de fleste nordmenn; folk oppfordres stadig til å få i seg mer jern gjennom kosten. Men en omfattende helseundersøkelse i Nord-Trøndelag avdekket faktisk et motsatt problem: Tre til fire av 1000 nordmenn har for mye jern i kroppen, et tall som er langt høyere enn tidligere antatt.

De lider av den mest vanlige stoffskiftesykdommen i verden: primær hemokromatose. Sykdommen er arvelig, og skyldes at tynntarmen ikke klarer å regulere opptaket av jern i maten. Jernopptaket i blir derfor høyt, noe som fører til at kroppens jernlagre blir fulle. Sykdommen kan være dødelig hvis den ikke oppdages i tide.

- Jeg vil også gjerne avlive myten om at alle med lav blodprosent bør ta jerntilskudd. Du kan nemlig ha lav blodprosent og samtidig fulle jernlagre i kroppen, sier professor Berit Borch-Iohnsen. Hun fortsetter:

Særlig menn

- Symptomene på jernoverskudd er vage, og kan forveksles med jernmangel. Nettopp derfor er det viktig at leger ikke bare måler blodprosenten, men også jernlageret. Her svikter mange leger i dag.

Nyere forskning viser at særlig menn kan ta skade av for mye jern. En finsk undersøkelse viste at for høyt jerninnhold i blodet er den viktigste risikofaktoren for hjerte- og karsykdommer, nest etter røyking. Andre forskergrupper har ikke bekreftet disse funnene.

- Kvinner er mindre utsatt for jernoverskudd fordi de månedlig kvitter seg med blod ved å menstruere. Men når de passerer overgangsalderen, øker jernlagrene. Derfor pleier jeg å anbefale kvinner som har fått de barna de skal ha, å gi blod, sier Borch-Iohnsen.

Årelating

Det kan ta opptil 40 år før jernlagrene er blitt så store at overskuddet gir skadelige virkninger. Dette kan imidlertid oppdages tidlig ved hjelp av spesielle analyser av blodprøver.

Å behandle jernoverskudd er enkelt. Legene tyr til en flere hundre år gammel legekunst, nemlig årelating.

- Å tappe blod gir gode resultater dersom sykdommen oppdages tidlig. Ved å endre kostholdet og trene jevnlig i tillegg kan man leve et svært normalt liv med høye jernlagre, sier Berit Borch-Iohnsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder