Blåbær godt for immunforsvaret

HELSE

Nå er det mulig å spise blåbær uten å gå rundt med blå trut. Antioksidanter som utvinnes fra skallet av blåbærene er blitt et nytt norsk lovende helsekostprodukt.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:25

Den norske forskningsbedriften MedPalett i Sandnes lanserte nylig det nye produktet som skal ha en god immunstyrkende virkning og er det eneste i sitt slag i verden.

Det har lenge vært kjent at blåbær inneholder såkalte antioksidanter som er bra for kroppen vår. Det har derfor vært en utfordring å klare å utnytte bærets egenskaper som kosttilskudd og naturmiddel.

Etter 16 års forskning har en gruppe forskere ved Universitetet i Bergen og ved bedriften i Sandnes klart å utvinne rene antocyaner, den reneste formen for blåbærkonsentrat. Lignende produkter inneholder bare ekstrakter av bær og har et mye lavere innhold av antioksidanter.

Egen teknologi

-Vi har konstruert maskinene som trekker ut de såkalte antocyanene (fargestoffene i bær, frukt og blomster) og det har tatt oss fire år å frambringe produktet, sier daglig leder Kristian Larsen i MedPalett til NTB.

Nå er produktet, som kalles Medox, å finne i helsekostbutikker og en del apoteker i Norge. Bedriften har i første omgang ambisjoner om også å eksportere til de øvrige skandinaviske landene og til Japan.

Produktet virker styrkende på immunapparatet generelt og anbefales både til friske mennesker og til folk som trenger å styrke immunforsvaret på grunn av sykdom.

30 tonn skall

I år regner bedriften med å bruke 20-30 tonn blåbærskall i produksjonen, men har fortsatt kapasitet til å utvide virksomheten. Det er bær fra Sverige, Finland og de baltiske landene som brukes. Der vokser bærene på store kultiverte felt og høstes maskinelt.

Forskerne driver også med å isolere antocyan-molekyler som de leverer til forskningsinstitusjoner over hele verden.

-Så vidt jeg vet er vi de eneste i verden som mestrer dette, sier Larsen.

Her kan du lese mer om