NY STUDIE: En australsk professor oppfordrer folk til forsiktighet rundt mobiltelefoni. Foto: Scanpix

Professor: - Mobilbruk kan være farligere enn røyking

(VG Nett) En anerkjent nevrokirurg og professor mener at vi i løpet av de neste årene vil se stråling fra mobiltelefon som et større helseproblem enn røyking.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Den australske professoren Vini Khurana har ifølge The Independent vunnet en rekke priser for sitt arbeid, og kaster nå en brannfakkel inn i debatten rundt skadeligheten av mobilstråling:

Han mener at dersom ikke myndigheter rundt om i verden begynner å ta forholdsregler, så vil man i årene som kommer se en økning av hjernesvulster når det allerede kan være fort sent.

- Det er anslått at dette vil utgjøre en langt større helsefare enn asbest og røyking, skriver han i konklusjonen av en rapport han har jobbet med de siste 14 månedene.

Hva mener du? Kom med ditt innspill

- Bør se på mine data

Mange stemmer, blant annet i telekommunikasjonsindustrien, mener at faren ved stråling fra mobiltelefoner er overdrevet, og at det ikke finnes noen data som støtter opp under sammenhengen mellom stråling og kreft.

- Det jeg vil si til det er at det er et vanlig syn, men at det de bør gjøre er å besøke min webside og se på mine data. De kan gå og hente disse papirene og de bør se nøye på det og tenke over kommentarene sine, sier han til australske ABC.

På Khuranas hjemmeside er det blant annet linket til studien der han har gått over en rekke rapporter som ser på sammenhengen mellom hjernesvulster og stråling fra mobiltelefoner.

Khurana mener at det stadig er flere indikasjoner på en sammenheng, og er særlig bekymret for barn som begynner å bruke mobiltelefoner i ung alder.

Han skriver også i sin rapport at han mener at mobiltelefoner er et gode for samfunnet, men at man bør ta sine forholdsregler.

- Ser ingen grunn til at dette vil eksplodere

Blant annet står det at han mener å kunne se at det er flere hjernesvulster på den siden i hodet der folk holder telefonen.

Han mener også at det i løpet av de neste fem til ti årene vil bli endelig bevist dersom det er en klar sammenheng mellom mobiltelefoni og hjernesvulster, slik han tror.

Ved Statens strålevern deler man derimot ikke professor Khuranas bekymringer i samme grad.

- Vi ser at det er flere som mener at dette kommer til å eksplodere, men vi ser ikke noen grunn til det ut fra dagens kunnskap, sier forsker Lars Klæboe ved Statens strålevern til VG Nett.

Han har ikke lest rapporten til den australske professoren, men sier at man allerede ville begynt å se signalene dersom det var store utslag.

- Når det gjelder mobiltelefoner er det slik at alle i Norge blir eksponert og det vil si at hvis det gir en økt risiko for hjernesvulst så vil det komme frem i kreftregisteret, sier han.
- Må snart se det på statistikken

Klæboe medgir derimot at det fremdeles er for tidlig å konkludere med noe i og med at mobiltelefoner har vært i bruk i relativt kort tid, og at det å utvikle en hjernesvulst kan ta mange år.

- Noe av ankerpunktet er at det ikke har vært lenge nok i bruk. Når det gjelder hjernesvulst er det en viss latenstid, og det er vi klar over selv. Mobiltelefoner har vært i bruk så kort tid at eventuelle svulster ikke har fått tid til å utvikle seg, men hvis dette gir en økt risiko må vi snart begynne å se noe på kreftstatistikken, sier han.

Også Statens strålevern anbefaler folk å utsette seg for minst mulig stråling fra mobiltelefoner, men ikke fordi de tror det vil gi hjernesvulster.

- I dag får tiåringer mobiltelefon og skal snakke i 70-80 år med eksponering. Med det som bakgrunn anbefaler vi at folk bruker handsfree og har korte samtaler og skriver SMS. Det er ikke fordi vi tror det er farlig, men fordi det er så billig og enkel måte og redusere eksponeringen på, og i strålevernforskriftene heter det at all stråling skal holdes så lav som mulig, sier Klæboe.

Brustad oppfordrer til minimal stråling

I rapporten til den australske professoren står det blant annet at også norske tall har vært bakgrunn for noen av studiene han har brukt, men økningen i antall hjernesvulster her til lands skyldes ifølge Klæboe helt naturlige forklaringer som bedre diagnostisering.

- Jeg synes risikobildet får mer plass enn det fortjener. Det har kommet sånne påstander med jevne mellomrom, men jeg har ikke sett noen dokumentasjon som gjør at de kan uttale seg så skråsikkert, sier han.

Også helseminister Sylvia Brustad uttalte seg nylig om strålingsfare fra blant annet mobiltelefoner, etter spørsmål fra Gunnar Kvassheim (V).

- Enkelte land og enkelte lokale myndigheter i noen land har satt spesifikke grenseverdier for basestasjoner for mobiltelefoni. Strålevernet opplyser at strålingen fra basestasjoner for mobiltelefoner og fra trådløse nettverk her i Norge ikke overskrider disse grenseverdiene, heller ikke samlet, sier Brustad i sitt svar som ligger på Stortingets hjemmesider.

- En ubalasnert rapport

Hun gjentar derimot oppfordringene om å bruke handsfree og å skrive SMS fremfor å holde lange samtaler på mobiltelefonen.

- For mobiltelefoner, som holdes nær kroppen, gis anbefalinger om tiltak som reduserer eksponeringen, for eksempel bruk av handsfree, korte samtaler og tekstmeldinger. Særlig oppmerksomhet er viet barns bruk av denne teknologien, sier Brustad.

Ifølge The Independent har Mobile Operators Association kalt Khuranas studie for en ubalansert rapport.

«Den gir ikke et balansert bilde og fatter en annen konklusjon enn verdens helseorganisasjon (WHO) og 30 andre uavhengige forskningsrapporter» uttaler organisasjonen.

Også Khurani sier at han bruker mobiltelefon, men at han unngår å holde telefonen tett opptil hodet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder