TRENDY: P-plaster er lansert som prevensjonsmiddelet for unge trendy damer. Foto: Heiki Junge/SCANPIX

TRENDY: P-plaster er lansert som prevensjonsmiddelet for unge trendy damer. Foto: Heiki Junge/SCANPIX

P-plaster farligere enn antatt

P-plaster utsetter kvinner for store doser østrogen og er farligere enn tidligere antatt. Nå advarer produsenten selv mot bivirkningene.

Maren Synnevåg (Din Side Helse)
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Produsenten «Johnson & Johnson» sier at prevensjonsmiddelet Evra gir kvinner 60 prosent mer østrogen i kroppen enn ved bruk av vanlige p-piller. Årsaken er at plasteret sender hormonene rett inn i blodet. Hormonene går ut av kroppen på en annen måte enn «p-pille-hormonene» gjør, skriver CNN Health.

Advarselen fra produsentene kommer fire måneder etter at rapporter viser at kvinner som bruker p-plaster har tre ganger høyere risiko for å dø av blodpropp enn kvinner som bruker vanlige p-piller.

I USA døde 17 kvinner i løpet av 2004 som følge av p-plaster.

Overraskende

I Norge er p-plasteret blitt lansert som et trendy prevensjonsmiddel for unge kvinner i farten. Det blir reklamert for som mer praktisk enn p-piller fordi det bare skal byttes ut en gang i uka.

- Opplysningene er svært overraskende for oss og vi vil følge nøye med på hva norske myndigheter gjør. Vi vil også følge eventuelle nye retningslinjer dersom produktet trekkes fra markedet, sier sykepleier Trond Haugmark ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo.

Klinikk for seksuell opplysning er landets største prevensjonsklinikk for ungdom.

- P-plasteret er et av de mange prevensjonsmidlene som vi informerer om. Vår filosofi er å la ungdommer få rett til å velge selv, sier han.

Liten risiko

Siden produktet kom på markedet i 2005 er det registrert fire tilfeller med blodpropp i Norge. Det er ikke meldt inn noen dødsfall.

- Dersom studiene stemmer, vil vi presisere at risikoen for blodpropp fortsatt er liten, og risikoen for å dø av blodpropp er enda mindre, sier seksjonssjef Ingebjørg Buajordet ved Statens legemiddelverk i en pressemelding.

Det er rundt 7 500 kvinner i Norge som bruker p-plasteret per i dag ifølge Legemiddelverket.

Resultatene fra to epidemilogiske studier som ser på risikoen for blodpropp hos kvinner som bruker p-plaster er delvis klare, men er ennå ikke evaluert.

- De nye dataene vil bli nøye gransket av de europeiske legemiddelmyndighetene, og nødvendige tiltak vil bli gjort på en felles måte i Europa, sier Buajordet til Mozon.

Vil du lese mer om sikre

prevensjonsmuligheter?

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no

VG tar ikke ansvar for innholdet på eksterne sider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder