SER PÅ SAKEN: Avdelingsdirektør ved Statens strålevern, Gunnar Saxebøl, lover fylkeslege Jan Vaage en grundig gjennomgang. Foto: Thomas Bjørnflaten/SCANPIX

Statens strålevern om mulig stråling fra trådløst-nettverk: - Vi lover en grundig gjennomgang

(VG Nett) Statens strålevern vil gå nøye igjennom henvendelsen fra Sør-Trøndelags fylkeslege.

Geir Arne Johansen (DinSide Helse)
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Statens strålevern


På bakgrunn av henvendelser fra innbyggere i Trondheim som mener å ha blitt syke etter at hele byen fikk trådløst nettverk for et år siden, har fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag slått alarm overfor Statens strålevern.

- Jeg er ikke først og fremst bekymret for at dette skal ha en dødelig utgang eller føre til kreft, fordi det er snakk om relativt små strålingsmengder. Men jeg frykter at dette kan føre til andre typer helseproblemer som trøtthet, konsentrasjonsproblemer, hodepine og utslett. Dette er det vanskelig å finne ut av, sa Vaage til NRK tidligere i dag.

- Ikke unikt for Norge

Statens strålevern skal nå se på bekymringsmeldingen fra fylkeslegen, men påpeker at utbyggingen er gjort etter internasjonalt godkjente kriterier.

- Selve situasjonen rundt utbyggingen av basestasjoner er ikke unik for Norge, det foregår på samme vis i nesten alle industrialiserte land, sier avdelingsdirektør for strålevern og sikkerhet ved Statens strålevern, Gunnar Saxebøl til VG Nett.

Lover grundig gjennomgang

- Som myndighet benytter vi oss mye av informasjonen som Verdens helseorganisasjon (WHO) setter sammen til vurdering av slike spørsmål, og ifølge WHO er nivåene man opererer med trygge, sier han, og legger til:

- Alle nivåene er innefor det som regnes som normale fysiologiske variasjoner i kroppen.

Saxebøl understreker at henvendelsen fra fylkeslege Vaage skal få en grundig gjennomgang.

- Bekymringsmeldingen reiser generelle spørsmål som det er viktig å få belyst i offentligheten.

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder