VIL VURDERE FYLLINGER: Amerikanske FDA vil revurdere skadelligheten av amalgam. Foto: Espen Braata/VG

Amerikanske helsemyndigheter snur i amalgamsaken

- Gjennombrudd, sier norsk pioner

(VG Nett) Etter et forlik i en rettssak har amerikanske Food and Drug Administration (FDA) for første gang kommet med offisielle advarsler mot kvikksølvfyllinger.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Food and Drug Administration

FDAs hjemmesider har man gått bort fra at fyllingene er trygge og det advares nå mot at amalgam kan ha en negativ helsemessig effekt på enkelte, melder Boston Globe.

Rettsaken ble startet av to interesseorganisasjoner som mener FDA ikke har skikkelig klassifisert amalgam i løpet av de 32 årene dette har vært aktuelt.

Diskuter amalgamfyllinger med VG Netts lesere her

- Subbet rundt i 32 år

Ifølge avisen Santa Cruz Sentinel skal dommer Ellen Segal Huvelle ha kommet med krass kritikk mot den statlige helseorganisasjonen som kontrollerer sikkerheten til blant annet mat og medisiner.

- Folk har krav på styring fra dere, ikke at dere subber rundt i 32 år, sa Huvelle til FDAs advokater under en høring i mai.

I forliket som ble klart i forrige uke kommer det frem at FDA endelig skal ta en grundig vurdering og klassifisere amalgam innen neste sommer.

Henviser til Sverige

I mellomtiden har de fjernet alle sikkerhetsgarantier fra sine hjemmesider og sier nå at kvikksølvfyllinger kan være skadelig for gravide og barn.

Det står også at de nå skal finne endelig ut av hvilke råd de vil gi til gravide som får innsatt amalgamfyllinger under svangerskapet, og henviser foreløpig til andre lands retningslinjer, blant annet Sverige.

I enkelte saker i amerikanske og kanadiske medier nevnes Norges forbud av amalgam i forbindelse med de nye helseadvarslene til FDA.

Amalgam ble forbudt i Norge

Her i landet ble amalgamfyllinger forbudt fra nyttår, men ikke av helsemessige grunner, men på grunn av miljøhensyn. Forbudet kom dermed fra miljøverndepartementet og statsråd Erik Solheim og ikke helse- og omsorgsdepartementet. Solheim ble i mai kåret til årets politiker av svenske Amalgamskadefonden.

En rekke norske tannhelsesekretærer hevder at de har fått store skader av å behandle kvikksølvholdig kobberamalgam med bare hender på 60- og 70-tallet, men har foreløpig ikke fått noen kompensasjon for eventuelle yrkesskader.

Les også: - Vi knadde kvikksølv med bare hender

En av pionerene i kampen for erstatning er Tordis Stigen Klausen som tapte en rettssak om yrkesskadeerstatning på 90-tallet. Hun har etter rettssaken fortsatt å kjempe for at amalgamfyllingene skal forbys i andre land og at tannhelsesekretærene skal få erstatning.

- Dette er et gjennombrudd. Når de legger så stor vekt på dette i den store verden kan du forestille deg hva vi har blitt eksponert for, sier Klausen til VG Nett.

- Brukte norsk dokumentar

Hun er blant dem som mener å ha fått svært alvorlige helseplager av kvikksølvdampen som de pustet inn på jobb over flere år.

Hun mener hennes kolleger og seg selv ble utsatt for mange hundre ganger høyere kvikksølvverdier enn det som er lovlig i dag.

Lederen for organisasjonen Mercury Policy Project Michael Bender var en av pådriverne for å få FDA til å skifte standpunkt, og sier i et intervju med Radio New Zeeland at han har vært i Norge og gjort research. En av de han møtte var Tordis Klausen. Hun sier han blant annet har oversatt og brukt den norske dokumentaren Kvikksølvpikene fra NRK Brennpunkt i sin sak mot FDA.

- Det ble oversatt til engelsk og en del av det ble vist under en høring i 2006, sier Klausen som tror den kan ha spilt en rolle for holdningsendringen.

- Selvfølgelig farlig

Likevel sier den amerikanske tannlegeforeningen ADA at de ikke føler FDA har forandret regelverket på bruken av amalgam, og at forliket bare betyr at det er satt en endelig tidsfrist for reklassifiseringen av amalgam, som ble påbegynt i 2002.

I Norge har det vært Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) som har hatt ansvar for målingene av skadelige stoffer på arbeidsplasser.

Kommunikasjonsdirektør Sture Bye sa til VG Nett i februar at det selvfølgelig er skadelig å behandle kvikksølv uten beskyttelse, slik Klausen og hennes kolleger gjorde.

Også den pensjonerte STAMI-professoren Tor Norseth, som vitnet mot Klausen i hennes rettssak, sa nylig til Tidsskrift for den Norske Legeforening at tannhelsesekretærene likevel kunne være skadet.

- Kvikksølv i arbeidslivet har gitt masse skader, i kloralkalifabrikker og all industri som brukte kvikksølv. En og annen tannlegeassistent kan også ha blitt skadet, sa han.

Han bekreftet dette etterpå overfor VG Nett, men mente at mange av tannlegesekretærene overdrev symptomene sine.

Nå er det flere hundre tidligere tannhelsesekretærer som gjennom sin interesseorganisasjon vurderer et samlet søksmål for å få erstatning.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder