- Ros gjør barna snille

Professor skeptisk til strenge straffer

Nøkkelen til velfungerende barn er positiv oppmerksomhet og mindre kjeft og straff, mener professor i psykologi Willy-Tore Mørch.

Guro Sollien Eriksrud
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

GIR FINGER'N: Overse den dårlige oppførselen, råder professor i psykologi Willy-Tore Mørch. Ifølge ham er det i stedet viktig å gi positiv oppmerksomhet ved god oppførsel. Foto: FRODE HANSEN

VG har skrevet flere saker om skoler som har lister over fyord, og der parade og gjensitting blir praktisert. Erling Roland, leder ved Senter for atferdsforskning ved Høgskolen i Stavanger, sier til Sunnmørsposten at det går mot mer voksenautoritet og regler i skolen.

Skeptisk

Willy-Tore Mørch, som er professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, er veldig skeptisk til straffemetoder som blant andre Berg skole har tatt i bruk.

- Barn er helt avhengige av positiv oppmerksomhet fra voksne som er viktige i deres liv, sier Mørch.

Mørch leder forskningsprosjektet «De utrolige årene», som både er et behandlingsprogram for barn med atferdsproblemer og et forebyggende program.

Opplegget er utviklet av den amerikanske professoren Carolyn Webster-Stratton, og er prøvd ut i flere land. Nå kan prosjektet vise til gode resultater også i Norge.

Mørch mener måten viktige voksenpersoner gir oppmerksomhet på, er helt avgjørende for utviklingen til et barn.

- Det er ikke bra hvis barn bare får oppmerksomhet når de gjør noe negativt. Da vil de utvikle seg på en problematisk måte, sier Mørch.

Det er ofte en fare for at foreldre, lærere og barnehagepersonale vikler seg inn i en negativ spiral hvor det blir mer og mer kjefting og hvor ulike straffeprosedyrer blir tatt i bruk.

Han mener det er mye mas, dårlig oppførsel og stygt språk de voksne i stedet bør overse. På den måten vil barnet lære at dette ikke er en måte å få oppmerksomhet på, og derfor vil problemet avta.

Negativt ladet

Mørch ønsker å lære foreldre, lærere og andre voksne å snu begrepet «ta barnet på fersk gjerning» på hodet.

- Dette er veldig negativt ladet. I stedet må voksne bli flinke til å gripe barnet i å gjøre noe bra, og gi dem full oppmerksomhet for det. Dette er spesielt viktig for å snu en eventuell ond sirkel.

Ved mye negativ oppmerksomhet vil relasjonen mellom barn og voksen brytes ned. Mørch mener lek er den beste måten å forebygge og stanse en slik utvikling.

- De voksne bør ta seg ekstra god tid til å leke med barn som er vanskelige. I leken bør barnet få lede an, ta initiativ og bruke fantasien. De voksne bør unngå å korrigere, sier Mørch.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder