FÅR FLÅTTSENTER: Her på Sørlandet sykehus kommer et nytt kompetansesenter på flåttbårne sykdommer. Dette bildet er fra Arendal sykehus, men det er foreløpig ikke klart hvor det nye senteret skal ligge. Foto: Roger Neumann

Lager nasjonalt flåttsenter på Sørlandet

(VG Nett) Sørlandet sykehus får landets første nasjonale flåttsenter.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Dermed samles flått-kompetansen på ett sted for første gang.

- Med senteret skal vi formidle den kunnskapen vi har, lage et godt samarbeidsnettverk med andre instanser i Norge som driver med behandling og diagnostisering av flåttbårne sykdommer og drive videre forskningsprosjekter, sier nevrolog og forsker Randi Eikeland på Sørlandet sykehus.

- Har mest flått

Hun sier de leverte inn søknad om å få et slikt senter i januar, og mener det er naturlig at senteret ligger på Sørlandet.

- Vi er det området i landet som har mest flåttbårne sykdommer, fordi vi har mest flått. Så har vi de siste ti-femten årene drevet veldig aktivt med forskning, vi har publisert internasjonalt og vært med på å lage internasjonale retningslinjer og har flere doktorgrader på området. Vi føler vi har kompetanse innen flåttbårne sykdommer, sier hun.

- Skal formidle kunnskap

Det er ennå ikke klart hvor på Sørlandet det nye senteret skal ligge.

- Vi er selvfølgelig veldig glade for og stolte av det, det er en anerkjennelse av vårt fagmiljø på Sørlandet sykehus, sier fagdirektør Per Engstrand til VG.

Han sier de har drevet forskning på området på mange forskjellige avdelinger, og trekker frem at de har det nasjonale referanselaboratoriet for diagnostikk av borreliose ved sykehuset.

- Senteret skal først og fremst formidle kunnskap om det som er gjort, og det skal også lages et sykdomsregister for flått.

De vet foreløpig ikke hvor mye penger de får til det nye senteret.

- Støre sa at dette blir en del av budsjettprosessen i høst, og da betyr det i hvert fall at vi får noe og at vi kan begynne å planlegge litt forsiktig, sier Engstrand.

Han tror senteret kan være klart allerede til nyttår.

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre kom med nyheten på sykehuset mandag formiddag.

- Vi sier ja til at Sørlandet sykehus' søknad åm å opprette nasjonalt kompetansesenter for flåttbårne sykdommer, skriver han på Twitter.

Flåttmøte

For et par uker siden samlet han flere aktører fra Helse-Norge til et møte, hvor han sa at han ville ha et kompetansesenter på flått før sommeren.

Ifølge Sørlandet sykehus blir 300 personer syke av borrelia-infeksjon i Norge hvert år. Likevel mangler det gode tester som kan påvise aktiv borreliose i kroppen.

VG har tidligere skrevet at det er steile fronter mellom leger og ekspertise om hva som er riktig behandling av pasienter som mener de er blitt langvarig syke av flåttbitt.

Det som noen mener er forsvarlig behandling, mener andre er livsfarlig.

I fjor ble 200 nordmenn innlagt på sykehus med borreliose.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder