JUNGEL: Tilbudet av ulike typer p-piller er stort, og risikoen for blodpropp varierer betydelig mellom de ulike merkene. VG har oversikten som viser hvilke merker du bør velge. Foto: Krister Sørbø

Overlege: Mange velger «feil» p-pilletype

Mange velger p-pillemerker med unødvendig høy risiko for blodpropp. Prislapp og mulighet for å hoppe over mensen, gjør at mange ser bort i fra økt risiko, mener overlege.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Som VG har omtalt, har nyere studier vist at p-piller gir høyere blodpropp-risiko enn tidligere antatt.

En gjennomgang gjort av de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA), har derfor fått norske myndigheter til å forsterke sin blodpropp-advarsel.

Overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk tror likevel at mange, særlig unge jenter, kan komme til å velge p-piller med unødvendig høy blodpropp-risiko.

SJEKK HVILKE P-PILLER SOM PASSER BEST FOR DEG

- Billigst

- Mange velger de merkene som er billigst, og de velger ofte de variantene som gir dem mulighet til å hoppe over blødningen. Dermed kan de ende opp med en av de typene som vi ikke anbefaler som førstevalg, og som gir høyere risiko for blodpropp, sier Hortemo.

Lurer du på hvilken p-pille du bør velge? VG har i samarbeid med Statens legemiddelverk satt sammen en oversikt over de mest brukte p-pilletypene i Norge, med risiko, fordeler og ulemper knyttet til hver av dem. Se hele listen her!

Han understreker at risikoen for blodpropp uansett generelt er lav, men minner samtidig om at valg av p-pilletype er viktig, særlig den første tiden. Risikoen for blodpropp er størst det første året man går på p-piller, og avtar noe etter dette.

- Selv om risikoen for blodpropp generelt er svært lav, er det viktig å få frem at den varierer mellom de ulike p-pilletypene. Jenter kan minimere eller øke risikoen sin, avhengig av hva de velger, sier Hortemo.

Fikk blodpropp

Anne Marte Olaussen (29) er en av dem som smertelig har fått erfare p-pillens mulige faresider. Etter bare tre måneder på pillen fikk hun som 17-åring plutselig blodpropp. Olaussen har tidligere stått frem i Dagbladet med sin historie.

Det kunne ha kostet henne livet.

BLE DØDSSYK: Anne Marte Olaussen (29) ble som 17-åring akutt syk med blodpropp, etter bare tre måneders p-pillebruk. I ettertid viste det seg at hun var genetisk ekstra utsatt for å få blodpropp, og derfor ikke burde gått på p-pillen. Foto: PRIVAT

- Jeg ble rett og slett dødssyk, sier Olaussen til VG.

Ifølge Olaussen var det p-pillen som var utløsende årsak til at hun fikk blodproppen. I ettertid viste det seg imidlertid at Olaussen var ekstra utsatt for blodpropp, fordi hun har det som kalles Leiden-mutasjon, en genetisk arvelig tilstand som gjør at blodet hennes koagulerer lettere.

Dette visste hun ikke da hun fikk utskrevet resept på Yasmin p-pille fra helsesøsteren.

- Folk bør sjekke først om de er arvelig utsatt når de vurderer å begynne på p-pillen. Ta en blodprøve, for å sjekke om du er i faresonen, sier 29-åringen.

Overlege Sigurd Hortemo understreker at dette har vært vurdert av helsemyndighetene og eksperter på blodpropp, men at de har konkludert med at det ikke er en god strategi.

- Derimot er det viktig å spørre om noen i nær familie har hatt blodpropp, sier Hortemo.

Olaussen råder uansett andre jenter til å være åpen med foreldrene sine om at de ønsker å begynne på p-piller.

- På den måten vet foreldrene om det hvis det skulle oppstå komplikasjoner. Selv ble jeg jo så dårlig at jeg ikke kunne gjøre rede for meg, og da var det helt avgjørende at mamma faktisk visste at jeg gikk på pillen. Jeg kunne ha dødd om ikke hun hadde sett tegnene.

Selv syns hun ikke at hun fikk god nok informasjon om risikoen knyttet til p-piller.

- Nei, jeg fikk absolutt ikke god nok informasjon. Jeg var på helsestasjonen med en venninne etter skolen, vi hadde planlagt det litt i smug, sånn som mange jenter gjør i den alderen. Helsesøsteren sa at jeg måtte forhøre meg hjemme om foreldrene mine hadde hatt blodpropp eller spesielle sykdommer - men jeg fikk jo likevel med meg resepten, sier Olaussen.

- Heldigvis snakket jeg også med mamma om det. Så da jeg ble dødssyk etter bare noen måneder, så visste hun iallfall om at jeg gikk på pillen.

- Jeg er ikke motstander av p-piller, for uønsket graviditet har jo også mye negativt ved seg, men er man uheldig så kan jo p-pillebruken faktisk ende fatalt. Derfor er det så viktig at man får god informasjon, legger hun til.

Bivirkninger

I jungelen av informasjon er det imidlertid mange kvinner som legger størst vekt på andre bivirkninger enn faren for blodpropp, som vektøkning, humørsvingninger eller uren hud.

- Det er det liten grunn til å gjøre. Denne typen bivirkninger varierer nemlig svært lite mellom de ulike merkene. Dette er generelle bivirkninger som vi ser i forbindelse med alle typene, sier overlegen.

- Men jenter reagerer forskjellig på ulike merker - en jente liker en pille, mens en annen jente liker et annet merke. Det er viktig at du finner en p-pille du trives med, legger han til.

Dette er noen av de vanligste vanligste bivirkningene ved p-pillebruk:** kvalme** ømme bryster** menstruasjonsforstyrrelser** hodepine** migrene** nedstemthet** endret seksuallyst** væskeansamling i kroppen

Hortemo mener støtteordnignen for prevensjon bør endres, slik at unge jenter ikke ender med å velge de merkene med høyest risiko.

Idag er støtteordningen slik at jenter fra 16-19 år får hundre kroner avslag på tre måneders prevensjonsbruk. Dermed blir de billigste merkene gratis.

Men de billigste er ikke nødvendigvis de med lavest risiko.

- Det er urimelig at støtteordningen bidrar til at en vi ikke anbefaler som førstevalg, er blant de mest solgte, sier Hortemo.

SJEKK LISTEN over hvilke p-piller som kan passe for deg

Han understreker samtidig at alle p-pillene på det norske markedet er godkjente og generelt har lav risiko for alvorlige bivirkninger. Anbefalingene gjelder hva man bør velge første gang man begynner på prevensjon, og hva man bør velge hvis man uansett har tenkt å bytte merke.

Mellom 100 og 200 kvinner får blodpropp hvert år på grunn av bruk av p-piller. I gjennomsnitt dør en ung kvinne hvert år som følge av blodpropp.

Les også

 1. Søvn renser hjernen for gift

  Når du sover, renses hjernen for giftstoffer som har bygd seg opp i løpet av en dag med tenkning, viser amerikansk…
 2. Høie legger fram omskjæring-forslag før påske

  Helseminister Bent Høie (H) skal før påske neste år ta stilling til hvorvidt regjeringen kommer til å gå inn for at…
 3. Forsker: Kvinner kan lukte seg frem til den rette

  Luktesansen kan være et viktig redskap i kvinnens jakt på «den rette», ifølge forsker.
 4. Derfor mener norske ungdommer de har dårlig helse

  Norske barn og unge vurderer sin egen helse som dårligere enn barn i Romania og Latvia, viser en ny undersøkelse fra…
 5. Partnere ligner hverandre lenge før de møtes

  Kjærester, samboere og ektefeller ligner på partneren sin. De gjør det før de møtes, og de blir enda likere hverandre de…
 6. Her skal det selges sex

  Følger du reglene på disse skiltene kan du lovlig benytte deg av verdens eldste yrke.
 7. Mener norske gutter presses til sex

  (VG Nett) Sexologisk rådgiver Tore Holte Follestad mener det ikke bare er unge jenter som presses til å ha sex, og at…
 8. Ny forskning: - Kondomer ødelegger ikke sexen

  (VG Nett) De som bruker kondom har like stor sjanse for å nyte sex, som de som dropper prevensjonen, viser en stor…
 9. En av seks ville flyttet seg unna en homofil

  I en ny undersøkelse sier hver sjette spurte mann at de ville flyttet seg unna en homofil på bussen.
 10. Intens budsjettforhandling om sykehusene: Legestanden ber helseministeren rydde opp

  OUS og Ahus har sprengt kapasitet og kritiske problemer som tillitsvalgte og Legeforeningen nå ber helseminister Bent…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder