SOM EN DRØM: Oppfinner Pete Bils (til venstre) intervjues om smartsengen X12, som blant annet skal kunne stoppe snorkingen fra sidemannen. Foto: AFP

Denne sengen skal stoppe snorking

Det måtte jo komme: Her er smart-sengen!

LAS VEGAS (VG) Den loggfører søvnen din ned til minste hjerteslag, og den kan til og med hjelpe deg med å stoppe partnerens snorking.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Teknologimessen CES byr ikke bare på smart-TV, smarttelefon og smarte hvitevarer. Her er den nett-tilkoblede smartsengen.

Sleep Number X12 er navnet. Sengen er en avansert luftmadrass, som nesten føles som en slags vannseng når man ligger på den, bare mindre skvulpete.

- I en luftmadrass er det svært enkelt å måle endringer i lufttrykket. Dette er kjernen i teknologien vår. Det er slik vi kan måle søvnkvaliteten din, forklarer Steve Bils, teknologidirektør i selskapet Sleep Number, og hovedhjernen bak sengen.

- Du kan selv tenke deg hvordan lufttrykket spretter i været når du setter deg på sengen eller legger deg. Da starter loggføringen. Omtrent et minutt etter at du har lagt deg er sensoren i stand til å oppfatte hjerteslagene dine - også det i form av ørsmå endringer i lufttrykket. Til og med pusten kan den måle, sier Bils.

Den enorme mengden søvndata sendes ut i «skyen», altså ut på nettet, nærmere bestemt til et loggføringsprogram som du kan ha på datamaskinen, nettbrettet eller telefonen. Her kan du se enkle grafiske fremstillinger av søvnen din for hver eneste natt du har sovet i smartsengen.

LOGGER SØVNEN: Hver morgen kan smart-sengen vise all slags statistikk over natten, blant annet denne grafiske fremstillingen av søvnkvalitet. Her ser vi at personen som vises øverst har sovet bedre (flere sammenhengende grønne perioder) enn personen nederst. Illustrasjon: SLEEP NUMBER


- Hvis du ofte sliter med å få sove, kan du i en periode loggføre hvilke aktiviteter du har gjort om kvelden. Da vil programmet se etter mønstre og gi deg gode råd. Kanskje fremgår det at du sover dårlig når du har trent om kvelden, sier Bils.

Du kan selvfølgelig regulere lufttrykket for hver side av sengen individuelt, og på den måten endre madrassens hardhetsgrad etter smak og behag - eller begivenheter som graviditet.

De forskjellige innstillingene kan du lagre som profiler i sengens hjerne, så du lett kan hente dem opp hvis du for eksempel vil heve ryggen for å se på TV.

Det er her snorkehjelpen kommer inn. Profilene «snorker» eller «partneren snorker» løfter hodet littegrann, slik at luftveiene blir åpnere.

- Hvis du våkner om natten av at partneren snorker, holder det å si «partner snores» til sengens kontrollpanel. Det hjelper vanligvis, sier oppfinneren.

- Hadde det ikke vært enda mer elegant om sengen oppdaget snorkingen selv?

- Jeg jobber med det! svarer Bils.

Den påkostede King size-pakken som vises på CES-messen koster 65.000 kroner i USA. Men smart-teknologien skal etter hvert monteres inn i billigere senger og madrasser, ned til en tidel av denne prisen, ifølge selskapet.

Sleep Number-sengene ble faktisk solgt i Oslo i noen år, uten 2014-teknologi. Men for tiden er de ikke å få kjøpt i Europa.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder