BØR HA UTDANNING: Den norske Jordmorforening mener alle som tilbyr ultralydundersøkelser bør ha gjennomført kurs eller utdanning. Foto: TORE MEEK/NTB SCANPIX

Jordmødre advarer mot ultralyd hos allmennleger

Gravide kvinner kan ikke stole på ultralydundersøkelser gjort av allmennleger, advarer Den norske jordmorforening og Norsk gynekologisk forening.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er i dag ingen krav om kurs eller utdanning til allmennleger som tilbyr ultralydundersøkelser til gravide. Det bekymrer leder Marit Heiberg i Den Norske Jordmorforening, melder NRK.

- Hvis man da kjører en ultralydundersøkelse som kanskje ikke er av god nok kvalitet, da gir jo undersøkelsen disse gravide falsk trygghet, sier Heiberg.

Hun forteller om alvorlige episoder hvor kvinner har fått beskjed om at alt har vært i orden, men så har det i ettertid vist seg at fosteret har hatt misdannelser. I andre tilfeller har kvinner fått ubegrunnet bekymring fordi de er blitt sendt videre i systemet.

Marit Hermansen som er president i Norsk forening for allmennmedisin, sier de bare gjør enkle undersøkelser som sparer spesialistene for unødvendige henvendelser.

- Det vanligste vi gjør når vi skal bruke ultralyd på gravide, er spørsmål om det er liv, eller enkle ting som å se om det er hodeleie eller seteleie. Dette er enkle ting som man godt kan gjøre i allmennpraksisen, sier Hermansen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder