KAN LEVE NORMALT: Smittevernoverlege ved Oslo Universitetssykehus Bjørg Marit Andersen mener det viktigste er at folk vasker seg godt på hendene. Foto: Magnar Kirknes

Smittevernoverlege: - Flere bør bli testet for svineinfluensa

Samfunnet ville ha tjent på at flere blir testet for svineinfluensa, mener smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen ved Ullevål universitetssykehus.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Hun mener det finnes flere grunner til at det er viktig å vite om pasienten er smittet av svineinfluensa. En grunn er rent samfunnsøkonomisk.

- Vi regner med at flere vil bli smittet utover høsten. Samtidig har vi en god del andre luftveisvirus som kan gi samme symptomer. Da hadde det vært en stor fordel å skille mellom denne typen influensa og andre sykdommer, sier Andersen til Dagsavisen.

Les også:Gir nye råd for å oppdage alvorlig svineinfluensasykdom

Folkehelseinstituttet opplyser at flere gjerne skulle ha blitt testet, men at det handler om kapasitet.

I dag er det vanlig at legene gir diagnosen «influensalignende sykdom» på grunnlag av typiske symptomer som høy feber, tørrhoste, vondt i hodet og muskelsmerter. Bare unntaksvis blir det sendt inn prøver - hvis personen er i risikogruppen med hjerte-, luftveis- eller immunsykdommer. Et annet unntak er hvis den syke er pårørende til eller arbeider med mennesker i risikogruppen.

Samleside:Alt om svineinfluensa!

Til sammen har 1.752 pasienter hittil blitt testet og fått påvist svineinfluensa i Norge. Seks av dem er døde. Om lag hver tiende som blir testet har sykdommen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder