I motsetning til hva mange tror, så regnes ikke svinekjøtt som hvitt kjøtt, selv om det blir hvitt når det varmebehandles. Kategorien "rødt kjøtt" omfatter svin, storfe og sau i myndighetenes nye kostråd. Foto: VG

Slik må du spise for å følge kostrådene: Svinekjøtt er rødt kjøtt, ikke hvitt

Trodde du det var sunt å spise svinekjøtt? Nei, sier myndighetene. Nå har svinekotelettene havnet på samme fat som biff og kjøttdeig.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


I går la helsemyndighetene frem nye råd om hva du og jeg skal spise for å holde oss sunne og friske.

Se hvordan du bør spise og leve for å nå de nye målene i tabellen lenger ned på siden.

Konklusjonen er klar: Vi spiser fremdeles for mye rødt kjøtt og for lite fisk og grønt.

- Rødt kjøtt øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm, sier Rune Blomhoff, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, som har ledet gruppen som har laget de nye kostrådene.

Denne kreftformen er den hyppigste i Norge i dag.

Likestilles

Tidligere har svinekjøtt havnet i kategorien sunt kjøtt sammen med kjøtt fra fjærkre. Nå mener myndighetene at svinekjøtt må likestilles med rødt kjøtt, det vi allerede spiser for mye av.

- Svin er med fordi kategorien «rødt kjøtt» omfatter storfe, svin og sau i de vitenskapelige studiene rapporten bygger på, opplyser Blomhoff.

Dette reagerer kjøttbransjen sterkt på.

Årsaken er at norsk svin har flere hvite enn røde muskelfibre, i forhold til de amerikanske grisene som forskningsgrunnlaget er basert på.

LES: Svinebøndene vil kjempe mot de nye kostrådene
LES OGSÅ: Frykter folk skal bli livredde rødt kjøtt

Dag Henning Reknes i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF), kan heller ikke se at studiene som foreligger gir grunnlag for å avgrense bruk av en så viktig matvare som rødt kjøtt.

LES EKSPERTENES DOM OVER RAPPORTEN HER

- Rødt kjøtt er både næringsrikt og sunt. Det er også en viktig kilde for protein, mineraler og vitaminer, sier Reksnes.

- Gambling

I rapporten for de nye kostrådene påpekes faren for jernmangel, når kvinner som menstruerer får i seg mindre enn 500 gram rødt kjøtt per uke.

I forskerkretser advares det mot at de nye kostholdsrådene i verste fall kan bidra til mer fedme og være særlig negativt for mødre og små barn

- Dette er å gamble med folks helse ut fra dagens kunnskap, sier Bjørg Egelandsdal, professor ved Universitetet på Ås.

VIL DU FØLGE ANBEFALINGENE? LES HVORDAN HER:

Foto: Grafikk: VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder