Fikk blodpropp av p-plaster

Ingen konskvenser for markedsføringen, sier legemiddelfirmaet

(VG Nett) To norske kvinner har fått blodpropp etter bruk av p-plasteret Evra. Dette har ingen konsekvenser for markedsføringen av produktet, sier legemiddelfirmaet Janssen-Cilag.

Julie Hæhre
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

P-PLASTER: Evra p-plaster ble frontet kraftig her til lands av kjente personer da produktet kom på markedet. Foto: Scanpix

Siden markedsføringen av p-plasteret startet i Norge i 2003 har det blitt registrert to tilfeller av dyp venetrombose eller blodpropp på kvinner som har brukt plasteret. Legemiddelfirmaet som står bak plasteret sier at de to tilfellene og saksøkingen av produsenten i USA ikke vil ha noen betydning for deres fremtidige markedsføring av produktet.

- Ingen nyhet

- Det er ingen nyhet at enkelte brukere får blodpropp på grunn av p-plaster eller p-piller. Disse to tilfellene er innenfor normalen over hva som er forventet av den type bivirkninger fra slike type produkter, forteller medisinsk sjef i Janssen-Cilag Norge, Even Sundal, til VG Nett, og tilføyer at markedsføringen av deres produkt vil fortsette som den har gjort til nå.

Ti kvinner skal ha gått til søksmål mot Ortho McNeil, distributøren av p-plasteret Ortho Evra, for påståtte skader etter bruk av preparatet. Det skal dreie seg om alvorlig blodpropp og slag. I søksmålet beskrives Evra som «urimelig farlig» og «mangelfullt sammensatt», skriver Dagen.

- Når det gjelder saksøkingen av den amerikanske produsenten, så vet vi at grensen for å sak søke legemiddelfirmaer i USA er veldig lav. Rettsvesenet står parat og blir fort koblet inn hvis noen får bivirkninger av produktet, sier Sundal.

Kontinuerlig prosess

Sundal forteller at Jannsen-Cilag kommuniserer med legemiddelverket, og får rapport om bivirkninger av enhver art forårsaket av deres produkt. En oppdatert advarsel på pakning vil være aktuelt dersom legemiddelverket krever det.

- I dag er det en advarsel på pakken om at enkelte kan få bivirkninger som blodpropp og lignende ved bruk. Det er legens ansvar i samråd med pasienten å avgjøre om pasient bør bruke p-plaster eller p-piller, sier Sundal.

Personer som røyker eller er arvelig disponert, øker risikoen for å få blodpropp dersom de bruker p-produkter som plaster eller piller.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder