KOM DEG UT I SKOGEN: Forskning viser at stoffer i mærke bær som blåbær kan motvirke kreft. Foto: Solveig Vikene/SCANPIX

Forskning: Mørke bær dreper kreftceller

Kan forsinke utviklingen av kreft

Mørkerøde solbær og surkirsebær er ikke bare godt til saft, syltetøy og sauser. De kan også forebygge kreft.

Din Side Karoline Steenbuch
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL


Bær smaker ikke bare godt i mat og drikke, men viser seg å kunne være en skattekiste på andre måter. Mørke bær inneholder nemlig såkalte anthocyaniner, som er naturlige fargestoffer som finnes i plantemateriale, og som farger bær røde, lilla eller blå.

I forsøk på rotter har amerikanske forskere vist at stoffet kan forsinke utviklingen av kreftceller.

Bringebær med ville egenskaper

Dreper kreftceller

I en rekke eksperimenter oppdaget forskere fra Ohio State University blant annet at mørke bær tok livet av en femtedel av kreftcellene, skriver Jylland-Posten.

Les også: Test deg for kreft

Pigmentene fra mørke gulrøtter og reddiker forsinket spredningen av kreftceller med hele 50-80 prosent. De forsket blant annet også på andre mørke frukter som druer, lilla mais, blåbær og hyllebær.

- Frukt og grønt inneholder mange stoffer, og det er først nå at vi har begynt å finne ut hvilke stoffer det er snakk om, og hvilke som har sunnhetsfremmende egenskaper, sier studieforfatter Monica Giusti.

Lev lenger med blåbær

Usikkert hva som tas opp i menneskekroppen

Ernæringsfysiolog Hanna Hånes synes dette er en positiv nyhet, men minner om at forskning på dyr ikke kan overføres direkte på mennesker.

- Vi vet at det er gunstig å spise frukt og grønnsaker, men vi er usikre på hvilke stoffer som virker i forhold til kreft og hvilke stoffer som tas opp i kroppen. Og dessuten er alle kreftceller forskjellige. Universitetet i Oslo gjør mye forsking på dette området nå, og med denne amerikanske studien er man kanskje et skritt videre på veien mot å finne ut av dette konglomeratet, sier hun til DinSide Helse, og legger til at det er bare å komme seg ut i blåbærskogen.

Den nye amerikanske forskingen ble nylig presentert på en konferanse i American Chemical Society.

Les mer på Lommelegen: Spis deg til lavere kreftrisiko

Saken er levert av DinSide Helse

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder