SMILER LIKEVEL: Jørgen Foss, her under et intervju med VG i 2013. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Jørgen Foss forbannet etter Høyre-politikers tjukkas-utspill:  – Vi er feite, ikke late!

Fedmekjendis Jørgen Foss mener Høyre-politiker Sveinung Stensland latterliggjør Norges overvektige befolkning med sine uttalelser om hvor lett folk kan slanke seg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det eneste Stensland bidrar til med måten han snakker om dette problemet på, er å stemple overvektige som late dyr som ligger på sofaen og spiser potetgull. Han latterliggjør hele problemet og alle de overvektige som sliter, sier Foss, før han slår fast:

– Vi er feite, ikke late!

Det er Jørgen Foss' reaksjon på intervjuet i VG hvor Høyres helsepolitiker Sveinung Stensland forteller om at han har gått ned 22 kilo. Stensland mener overvektige må endre innstilling for at de skal kunne gå ned i vekt.

Ikke bare skjerpings

Foss er Arbeiderparti-politiker og tidligere leder av Landsforeningen for overvektige.

FLESKET TIL: Høyre-stortingspolitiker Sveinung Stensland, her på sitt kontor. Foto:Terje Bringedal,VG

– Det er en million nordmenn som i dag er overvektige. Av dem er 100 000 sykelig overvektig. Det er veldig høye tall. I den situasjonen så skremmer det meg at en av våre fremste folkevalgte har den illusjonen at det bare er vilje og at vi bare må skjerpe oss litt som skal til, så er problemet løst.

Vektklubb.no: Slik ble vi varig slanke

Foss avviser påstanden fra Stensland om at de rødgrønne syr puter under armene på de overvektige.

–Vi overvektige skal ikke skylde på noen andre. Men vi som samfunn har et ansvar for å sikre at de som er sykelig overvektige også får hjelp. Samfunnet må legge til rette for at forbrukerne, enten de er overvektige eller ikke, kan ta gode og sunne valg, sier Foss.

Vil ha brus-avgift

Han er en sterk tilhenger av egen avgift på sukker i brus.

– Myndighetene kan gjøre helt enkle grep, som også er god forbrukerpolitikk. Vi kan sette ned avgiften på sukkerfri brus og øke den på sukkerholdig brus. Vi får altså i oss 35 000 tonn sukker bare fra brus. Det er galskap!

Sjekk selv: Slik påvirkes kroppen din av sukkerbrus

Han berømmer likevel Stensland for å ha tatt grep for sin egen helse.

– Jeg bryr meg ikke om hvilken vekt han eller andre har. Det som betyr noe for meg er at folk har god helse. Om Stensland veier 100 eller 80 kilo spiller ingen rolle. Men jeg er veldig glad hvis Stensland føler han har tatt tak i problematikken på en god måte, sier Foss.

Foss har selv redusert sin vekt etter at han i 2012 gjennomgikk en fedmeoperasjon.

– Jeg har selv rast ned i vekt etter å ha gjort min del for å få et bedre liv. Min store drøm den gang var at jeg skulle leve til jeg ble 30. Tenk at det var min drøm. Den situasjonen er det flere i Norge som er i uten at de ønsker det. Der må samfunnet stille opp, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder