SUNT: Kombinerer du fisk med fiskeoljetilskudd, kan du være litt mindre redd for å få venøs blodpropp. Foto:Fotolia,

Spiser du mye fisk? Ta tranen din likevel!

Tilskudd av fiskeolje gir lavere risiko for blodpropp

TROMSØ (VG) Om du vil redusere risikoen for blodpropp, bør du ta fiskeoljetilskudd – selv om du spiser mye fisk fra før.

Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det viser en fersk studie ved Universitetet i Tromsø, som har fulgt 23 600 deltagere mellom 25 og 97 år i Tromsøundersøkelsen over en periode på 16 år.

Deltagerne rapporterte inn hvor mange ganger i uken de spiste fet eller mager fisk, og om de tok fiskeoljetilskudd daglig.

Forskere fant at personer som spiste tre eller flere fiskemåltider i uken hadde 22 prosent redusert risiko for venøs blodpropp, sammenlignet med dem som spiste fisk 1–2 ganger i uken.

Rammer mange

Men spiser man minst tre fiskemiddager i uken samtidig som man tar faste tilskudd av fiskeolje i flytende form eller i kapsler, reduseres risikoen med hele 48 prosent i forhold til dem som bare spiser 1–2 måltider fisk, ifølge studien.

Og spiser du mindre enn ett måltid fisk i uken, reduserer du risikoen for venøs blodpropp med 39 prosent dersom du tar fiskeoljetilskudd. Studien ble nylig publisert i tidsskriftet The Journal of Nutrition.

Venøs blodpropp rammer 8000-10.000 personer i Norge årlig og kan i verste fall være dødelig.

– Det ser ut til at tilskudd av fiskeolje er viktig for å forebygge venøs blodpropp, og enda viktigere om man spiser lite fisk, sier John-Bjarne Hansen, professor og leder ved det nyetablerte K. G. Jebsen-senteret for tromboseforskning ved Universitetet i Tromsø.

Vanskelig å påvise sammenheng

Fet fisk ga større effekt enn magre fiskesorter. Hvert måltid ble definert som 150 gram fisk eller mer.

FORSKNINGSLEDER: John-Bjarne Hansen, K. G. Jebsen senter for tromboseforskning ved Universitetet i Tromsø. Foto:Terje Mortensen,VG

– Det er tidligere kjent at inntak av fet fisk blant annet er viktig for å forebygge død av hjerteinfarkt. Denne studien viser at man ved høyt inntak av fiskeolje i tillegg faktisk forebygger blodproppsykdom, ikke bare død, hevder Hansen.

Studien skal være den største i sitt slag på området.

– Det er godt etablert i eksperimentelle studier at omega 3-fettsyrer og tilskudd med høye konsentrasjoner av disse har en blodpropphemmende effekt, så resultatene var ganske forventet. Likevel har sammenhengen vært vanskelig å påvise, fordi det finnes få studier med stor nok deltagelse og gode nok betingelser for å påvise den, påpeker Hansen.

Forskerne åpner for at personer som spiser mye fisk og samtidig tar tilskudd generelt er mer helsebevisste enn andre. Funnene kunne imidlertid ikke forklares av forskjeller i kroppsmasseindeks, fysisk aktivitet, utdanningsnivå, totalt kaloriinntak eller inntak av kaffe og alkohol mellom de som spiste mye og lite fisk eller tok tilskudd av fiskeolje.

Fedon: – Vær litt forsiktig

ADVARER: Fedon Lindberg ber folk være oppmerksomme på å ikke få for mye flerumettede fettsyrer. Foto:Erik Hannemann,VG

Indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg mener det er viktig å være bevisst på hvor mye ekstra omega 3 og omega 6 man får i seg gjennom fet fisk og tilskudd. Det kan nemlig bli for mye av det gode.

– Man skal være litt forsiktig med å ta for mye omega 3 og omega 6. Tar man for mye, kan det faktisk øke risikoen for andre hjerte- og karsykdommer, fordi disse lettere kan oksidere (harskne) i kroppen. Studier tyder på at stort inntak av omega 6 sannsynligvis øker risikoen for slike sykdommer.

Det er viktig å være klar over at idet man tar kosttilskudd, søker man en medikamentell effekt – og da skal man vite hva man gjør. Dette er nivåer man kan følge med på ved å ta blodprøver, men som man enn så lenge må bekoste selv, sier Lindberg til VG. Han understreker at han ikke har lest studien VG omtaler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder