Anbefaler alle å vaksinere seg mot svineinfluensa

FOLKEHELSEINSTITUTTET(VG Nett) Helsemyndighetene er bekymret over norske svineinfluensadødsfall og mener at alle nordmenn bør vaksinere seg.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet holder nå en pressekonferanse for å informere om svineinfluensaen og planene for vaksinasjon.

- I dag er det bestemt at det vil komme en anbefaling om at alle bør vaksineres mot svineinfluensaen. Dette vil skje etter at risikogruppene har fått tilbud om vaksinasjon, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Vi kan ikke forutse hvem som får livsfarlige symptomer som følge av svineinfluensaen. Derfor vil vi anbefale at alle bør vaksinere seg, sier Larsen.

Les også:Hvor er svineinfluensavaksinen, Oslo?

Gi og få innspill, tips og råd, og vær med på å forme VGs redaksjonelle dekning av pandemien på våre Facebook-sider.

INFORMERER: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen redegjør for status for svineinfluensaen. Foto: Scanpix

10 døde
Totalt 10 personer er til nå bekreftet døde av svineinfluensa i Norge. Det siste dødsfallet kom torsdag kveld, opplyser Iveresen.

To av de døde har ikke vært i risikogruppen for svineinfluensa, har overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet tidligere opplyst.

- Jeg er bekymret over at Norge har mye høyere dødstall enn Sverige og Danmark, sier Iversen.

Les pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet

Les også:Vaksinen er ikke 100 prosent effektiv

Folkehelseinstituttet renger med at 100.000 nordmenn har vært eller er smitttet av svineinfluensaen.

- Det har vært høyt trykk på pandemien fra første stund. Norge er godt forberedet på pandemien, sier Strøm-Erichsen, som har vært helseminister i tre dager.

Meningsmålinger har vist at bare en av fem ønsker å ta vaksinen, og dette bekymrer helsemyndighetene.

- Vi har ikke helt hatt oversikt over innholdet og bivirkningene. Derfor har vi ventet noe med å gå ut med råd om at alle bør vaksinere seg. Det er ikke meldt om ukjente bivirkninger så langt. Det er meldt om rødhet på innstikkstedet og flere kan få vondt i armen enn ved vanlig influensavaksine, sier Iversen.

Aldersgrensen for vaksinasjon for barn er senket fra tre år til seks måneder.

Helsemyndighetene er ikke redd for at at det skal bli for lite vaksiner.

ANBEFALER VAKSINE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v) avslutter vaksinering av risikogruppene. Nå er det klart for vaksinering av alle andre. Her sammen me, helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet anbefaler alle å vaksinere seg. Foto: Marianne Vikås

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder