Norsk beredskapsplan innført

(VG Nett) Mattilsynet vedtok tirsdag å følge den fastsatte beredskapsplanen for fugleinfluensa.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Kart: VG

Beredskapen økes etter at døde svaner med fugleinfluensa er funnet på Rügen i Tyskland, 500 kilometer fra Norge.

Dette er en opptrapping i beredskapen på norsk side og inneholder fire hovedpunkter:

*Økt overvåking - spesielt av villfugl. Døde fugler vil bli fortløpende analysert av Veterinærinstituttet.

*Forsterket forebygging bl.a. gjennom forbud mot utgående fjø rfe i fylkene Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Hedmark, Oppland, Buskerud og Rogaland.

*Fortsatt forberedelse til bekjemping.

*Tett samarbeid med folkehelsemyndighetene.

Mattilsynet understreker at fugleinfluensa bare i sjeldne tilfeller overføres fra dyr til mennesker, men ber folk holde se unna døde fugler og heller melde fra til Mattilsynet om funnet.

- Vi ser ingen grunn til å dramatisere situasjonen. Vi ser ikke på dette som noen krise og mener å ha full kontroll så langt. Utviklingen blir diskutert som én av flere saker i et ordinært møte i Mattilsynet onsdag formiddag, sier informasjonsrådgiver Øyvind Henriksen i Mattilsynet til NTB.

- Vi er ikke overrasket over at dette nærmer seg Norge. Vi har fra før laget en beredskapsplan som vi følger. Vi er forberedt på utviklingen, sier Henriksen.

Veterinærinstituttet oppdaterte tidligere i uken sin risikovurdering, etter at det ble bekreftet at svaner i Italia har dødd av den farlige varianten av fugleinfluensa.

Mattilsynet oppfordrer publikum som finner unormale mengder død fugl til å melde fra på telefon 06040 så raskt som mulig. De understreker at publikum ikke må håndtere syke eller døde dyr selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder