Norske leger advarer mot resptfri hostesaft

Nordmenn svelger unna hostemedisin for nærmere 30 millioner kroner i året. Nå mener eksperter at reseptfrie hostemidler har null effekt.

OMDISKUTERT: Flere norske eksperter er kritisk til den utbredte bruken av reseptfrie hostemedisiner. Foto: Terje Bringedal

Hostesaft er på mange måter som dyrt vann, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk. Han mener at mange nordmenn dessverre lar seg lure til å kjøpe hostemedisiner.

- Det eneste slimløsende for barn er vann, sier Madsen. Legemiddelverket anbefaler kun bruk av hostestillende medisin der det er nødvendig å stille hosten, for eksempel ved ribbensbrudd.

Advarer

Lungeeksperter advarer også mot å gi reseptfrie hostemedisiner til barn under 14 år.

- Det finnes ingen kliniske beviser for at reseptfri hostemedisin hjelper på å redusere hosten, sier dr. Richard S. Irwin ved University of Massachusetts Medical School i USA.

Han ledet arbeidet med de nye retningslinjene fra det anerkjente The American College of Chest Physicians (ACCP), som ble publisert denne uken.

Retningslinjene er USAs mest omfattende anbefalinger for behandling og diagnostisering av hoste hos barn og voksne.

Professor i luftveissykdommer hos barn, Kai Håkon Carlsen, er enig med de amerikanske ekspertene, som advarer mot å gi reseptfri hostemedisin til barn under 14 år.

Rensemekanisme

- De skal hoste opp slim. Hosten er en rensemekanisme for luftveiene. Demper du hosterefleksen, kan du få komplikasjoner fordi slimet forblir i luftveiene i stedet for å hostes opp, sier Carlsen som jobber ved Voksentoppen universitetsklinikk.

Han understreker at poenget med de nye retningslinjene er å finne årsaken til varig hoste: Hvis symptomene stadig dempes av hostemedisin, vil det være vanskeligere å oppdage lidelser som trenger behandling.

- Hoste er et symptom på forskjellige typer luftveissykdommer. Hvis hosten blir varig, bør man finne årsaken, sier Carlsen.

De norske ekspertene bekrefter at det ikke finnes god dokumentasjon på at reseptfrie hostemedisiner virker.

- Tvilsomt om hostesaft virker

- Jeg har liten tro på reseptfrie hostepreparater som det kjøpes mye av. Det er tvilsomt om hostesafter virker i det hele tatt, sier professor i lungemedisin ved Ullevål universitetssykehus, Ole Henning Skjønsberg.

Administrerende direktør Per S. Thorsen i Nycomed Pharma sier at deres hostemidler er testet og godkjent av Statens legemiddelverk.

- Vi forholder oss til at legemidlene er godkjent av norske myndigheter for salg på apotek, sier fagdirektør i Norges Apotekerforening, Anne Smedstad, til VG. Hun kjenner ikke til de nye amerikanske retningslinjene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder