KAN GI ALZHEIMER: En britisk undersøkelse viser at de som spiser svært mye soyaprodukter hadde 20 prosent dårligere hukommelse. Foto: THOMAS BJØRNFLATEN

Vegetarmat øker Alzheimer-risiko

En britisk undersøkelse viser at soyaproduktet tofu gir dårligere hukommelse hos eldre.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

AV: MONA GRIVI NORMAN
Eldre mennesker, særlig vegetarianere og kvinner, burde ikke spise tofu og lignende produkter for ofte, skriver Daily Mail. Det viser en undersøkelse utført av forskere ved universitetene Oxford og Loughborough.

De har undersøkt 719 indonesiske menn og kvinner i alderen 52 til 98 år, som spiser en varierende grad av soyaprodukter fra svært lite til flere ganger daglig.

Kan være skadelig

Det britiske forskningsfondet for Alzheimer har finansiert undersøkelsen som viser at de som spiser svært mye soyaprodukter hadde 20 prosent dårligere hukommelse.

Fag- og forskningssjef ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse bekrefter at eldre skal være forsiktig med soyaprodukter.

- Ja, jeg tviler ikke på resultatene i denne undersøkelsen. Det er også tidligere undersøkelser som har pekt på hvordan et høyt inntak av soyaprodukter kan være skadelig for hjernen, sier professor Knut Engedal til VG.

Han avkrefter likevel at vegetarianere er mer utsatt for Alzheimer enn andre.

- Vegetarianere spiser som regel langt mer frukt og grønnsaker og får i seg mer antioksidanter. Det veier mer enn opp for et høyt inntak av soya.

«Supermat»

Tofu og andre soyaprodukter har ofte blitt fremhevet som supermat fordi det har lavt kaloriinnhold, sunne mineraler og null kolesterol. Nå påviser forskerne et stoff som minner om østrogen.

- Stoffet kan beskytte hjernen til unge og voksne kvinner, men for kvinner over 65 år kan det føre til demens og dårligere hukommelse, sier professor Eef Hogervorst som har ledet undersøkelsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder