- KAN ØKE KONFLIKTEN: Professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund mener delt bosted kan øke konfliktnivået i barnefordelingssaker. Foto: Trond Solberg Foto:

- Hagen oppfordrer til lovbrudd

(VG Nett) Professor i pedagogikk rystet over Hagens utspill.

  • Geir Arne Johansen (DinSide Helse)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Reaksjonene har vært mange og sterke etter Carl I Hagens utspill i gårsdagens VG.Hagen som selv fikk ris av sin far mener at en «kjærlig, men mild form for avstraffelse» må aksepteres.

Professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Stein Erik Ulvund, er blant dem som reagerer krafig på Hagens holdning til barneoppdragelse.

Les om de andre reaksjonene her.

- Sender feil signal

- Jeg må si jeg synes det er ganske tåpelig, som ansvarlig politiker, å gå ut og si til foreldre at det er greit å slå barna sine. Det han gjør er jo å oppfordre til lovbrudd, sier Ulvund til VG Nett, men legger til:

- Nå er det jo sånn at en spontan klaps ikke rammes av straffeloven. Men det er allikevel viktig at foreldre skjønner at dette er galt. Det arbeides nå med en endring av straffeloven på dette punktet slik at det ikke blir noen tvil om at fysisk straff er forbudt.

Sunt med debatt

Stein Erik Ulvund møter deg Tett på Nett mandag klokken 12:00. Send inn dine spørsmål her.

Ulvund understreker at han synes det er bra at temaet blir satt i fokus.

- Vi lever i et flerkulturelt samfunn i Norge, og i enkelte miljøer er det mer vanlig å bruke fysisk avstraffelse overfor barna. Jeg er veldig for å gi barn tydelige grenser, men det lar seg veldig godt gjøre uten å ty til slike metoder.

Han mener feilen ligger i å sette likhetstegn mellom grensesetting og fysisk vold.

Ros framfor ris

- En slik maktmisbruk setter barnet i fare for å utvikle angst, bli deprimert og få lavere selvfølelse. Barn som blir slått blir dessuten ofte aggressive. I tillegg virker fysisk straff mot sin hensikt. Det har kanskje en umiddelbar effekt, men det å skremme barn til å bli lydige fører gjerne til at de gjør ting de ikke får lov til når de voksne snur ryggen til, sier Ulvund, og oppfordrer foreldre til å gi ros fremfor ris:

- Ros virker bedre enn ris. Å gi positiv oppmerksomhet på gode væremåter er bestandig bedre enn å fokusere på det negative.

- Men hva kan man gjøre når poden slår seg fullstendig vrang?

- Forsøk å inndra privilegier. Frata barnet lommepenger eller lørdagsgodt, det er en konsekvens som barnet forstår.

Gir råd og tips

I sin siste bok "Bare spør - Stein Erik Ulvund om oppdragelse" byr han på et utvalg av spørsmålene han har fått fra leserne gjennom ti år i bladet "Foreldre & Barn". Boken som kommer for salg på mandag tar opp både evig- og dagsaktuelle problemstillinger.

- Jeg tror boken inneholder temaer som folk er opptatt av, og håper den kan bidra med nyttige råd og tips til folk i forskjellige situasjoner. Gjennom nesten ti år som rådgiver i Foreldre & Barn har jeg vært innom mange emner med leserne, og jeg har forsøkt å dra frem det beste og det viktigste fra denne perioden i boken. Men dette er på ingen måte ment å være en fasit.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder