LEGGER BALLEN DØD: Siri og Halvor Morseth har hatt mange diskusjoner om retningen når der er på reise. Ifølge forskere fra NTNU er det mest sannsynlig Halvor som har rett. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

Derfor har menn bedre retningssans!

Siri Morseth (54): Han skal alltid finne retningen selv. Han kan aldri spørre noen.

Halvor Morseth (64): Jeg trenger ikke å spørre, jeg vet retningen.

TRONDHEIM (VG) Når mannen sier at han har full kontroll, så er det fullt mulig at han har rett...

  • Linn K. Yttervik
  • Øyvind Nordahl Næss
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I alle fall dersom det dreier seg om å finne veien fra et sted til et annet.

Menn tar nemlig flere snarveier, orienterer seg mer etter himmelretninger og bruker en annen del av hjernen enn kvinnene:

– Forsøkene våre viser at stedsansen til de mannlige deltakerne er mer effektiv. De finner rett og slett raskere frem, sier Carl Pintzka, lege og doktorgradsstipendiat hos Institutt for nevrovitenskap ved NTNU.

Funnene om stedsans er en del av doktorgradsavhandlingen hans om hvordan hjernen fungerer ulikt hos menn og kvinner, ifølge Gemini.no.

Vil finne veien selv

– Det har kanskje litt med interesse å gjøre. Jeg er opptatt av slike ting når jeg er ute i naturen, kanskje menn er mer interessert i det enn kvinner. Jeg vet ikke om jeg tør å bruke det som argument at det er et medfødt gen, sier Halvor Morseth (64) og ler godt.

Hverken han eller kona Siri Morseth (55) har problemer med å finne fram i en julepyntet gate på Stjørdal, men retningen er noe de ofte diskuterer på reise.

– Jeg har ærlig talt ikke så stor interesse for slike ting, og det gjør meg ikke noe å spørre noen helt ukjente om retningen. Men dette er noe vi ofte diskuterer. Jeg har lite tålmodighet når det gjelder slikt, og stopper alltid og spør noen. Han skal finne det ut selv.

– Jeg trenger ikke spørre noen, jeg vet retningen, parerer Halvor.

– Det må være det mannegenet. «Dette skal jeg klare selv», tror Siri.

Bruker ulike strategier for å finne frem

For å undersøke om det er forskjeller på hvordan menn og kvinner orienterer seg, brukte forskeren Pintzka og kollegene ved NTNU en MR-maskin som tar bilder av hjernen.

18 menn og 18 kvinner fikk se på en virtuell labyrint på 4500 kvadratmeter i en times tid før de la seg inn i MR-maskinen.

Gjennom 3D-briller og med en joystick på magen skulle testpersonene orientere seg i labyrinten. De fikk 30 sekunder på hver av de 45 oppgavene som skulle løses. En av oppgavene var for eksempel «å finne den gule bilen» fra ulike utgangspunkt.

Mennene klarte hele 50 prosent mer av oppgavene enn kvinnene.

– Kvinner og menn har ulike strategier for å finne frem. Menn bruker i større grad himmelretningen når de skal finne frem. Kvinner orienterer seg oftere etter en rute når de skal finne frem. Hvis de skal til Studentersamfundet vil ruta for eksempel være ”forbi frisøren og så opp gata og til høyre etter butikken”, forklarer Pintzka.

Les også: Hart laget «smart» speil som avslører hjerteinfarkt

– Hjernene har utviklet seg ulikt

Han sier at de ikke var overrasket over at kvinner og menn bruker ulike strategier for å finne fram.

– Men at det var så store forskjeller hadde vi likevel ikke sett for oss, sier han til VG.

BRUKER ULIKE DELER AV HJERNEN: Doktorgradstipendiat Carl Pintzka ved NTNU har undersøkt hjernene til kvinner og menn. Foto: Anne Sliper Midling , NTNU

Kvinner, som gjerne orienterer seg etter landemerker, vil raskere oppleve å miste retningen når de ikke har noen kjente landemerker å orientere seg etter. Det å bruke himmelretningen er derfor en mer fleksibel strategi, ifølge Pintzka.

– Målet finnes raskere fordi strategien er mindre avhengig av hvor man starter.

MR-bildene av hjernen viste at både menn og kvinner bruker store områder av hjernen når de skal finne frem, men noen områder var forskjellige. Mennene brukte hippocampus mer, mens kvinnene brukte frontale områder i større grad.

– I oldtiden var menn jegere og kvinner samlere. Derfor har hjernene utviklet seg ulikt. Det er for eksempel dokumentert av andre forskere at kvinner har en bedre stedlig hukommelse enn menn. Forenklet kan man si at kvinner finner raskere hvor tingene er i et hus, mens menn raskere finner huset, sier Pintzka.

Les også: Menn reagerer sterkere på seksuell utroskap enn kvinner!

Kvinner flinkere til «å finne ting»

Trøsten for kvinnene er at de er sterkere på andre områder:

– Det er flere kognitive områder hvor kvinner er flinkere enn menn. Blant annet når det gjelder noen former for hukommelse - som å huske tall, ord og huske hvor ting er. I spill som «memory» gjør kvinner det markert bedre enn menn, og evolusjonsmessig har det vært en fordel for kvinner, sier han.

Ifølge Gemini.no viser forskning at menn glemmer mest!

Steg to i forskningen var å gi noen kvinner testosteron rett før de skulle løse oppgaver i labyrinten.

Dette var en annen gruppe kvinner enn de som ble sammenlignet med menn. Nå ble 42 kvinner delt inn i to grupper. 21 av dem fikk placebo, mens 21 fikk en dråpe med testosteron under tunga. Studien var blindet slik at verken Pintzka eller kvinnene visste hvem som fikk hva.

– Vi håpet at de skulle klare flere oppgaver, men de gjorde ikke det. Men de var flinkere til å gjengi retningene innad i miljøet. Og de brukte i større grad hippocampus som er mer brukt av menn under navigering, sier Pintzka.

Han sier at funnene er interessante med tanke på at hormoner påvirker menn og kvinner ulikt når det gjelder hjernesykdommer.

– Nesten uten unntak arter hjernerelaterte sykdommer seg forskjellig hos kvinner og menn. Så det er et eller annet som virker skadende eller beskyttende i det ene kjønnet. Når kvinner har dobbelt så stor risiko for å utvikle Alzheimers enn menn, kan det for eksempel være noe med kjønnshormonene som skader dem, sier Pintzka.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder