REDD FOR TANNLEGEN? En del dropper tannlegebesøk på grunn av frykt for smerter, andre på grunn av frykt for regningen. Foto: Stockxpert

REDD FOR TANNLEGEN? En del dropper tannlegebesøk på grunn av frykt for smerter, andre på grunn av frykt for regningen. Foto: Stockxpert

Minst 200.000 dropper tannlegen

Mellom 200.000 og 300.000 nordmenn får ikke sjekket tennene regelmessig. Dårlig økonomi og tannlegeskrekk er hovedårsakene.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det er professor Jostein Grytten ved seksjon for samfunnsodontologi ved Universitetet i Oslo som anslår at så mange nordmenn velger bort tannlegebesøket, skriver Stavanger Aftenblad.

Les også:Nå kommer billigtannlegene til Norge

Grytten mener at det er et politisk spørsmål om tannbehandling skal være trygdefinansiert. Han tror ikke det er hensiktsmessig å finansiere små utgifter til tannbehandling.

- Tre fjerdedeler av oss betaler under 2.000 kroner hos tannlegen, og det vil kreve mye administrasjon for å finansiere dette. Vi må i så fall legge listen høyere, og over egenandelstaket for vanlige helsetjenester. 7 prosent av den voksne befolkningen, vel en kvart million, har over 5.000 kroner i årlige tannlegeutgifter, sier han.

Les også:Ap-løfte om bedre tenner koster 1 milliard i året

Grytten mener det er uklart om de som i dag lar være å gå til tannlegen regelmessig, ville gått hvis de visste at staten tok regningen over et visst beløp. Regjeringen mener den største utfordringen gjelder dem som av ulike grunner ikke oppsøker tannhelsetjenester.

En undersøkelse fra 2003 viste at 6 prosent av den voksne befolkning ikke oppsøkte tannlege selv om de hadde behov for det. Årsaken var at det var for dyrt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder