VAKSINE: Den første forsendelsen med svineinfluensa-vaksinen Pandemrix kom til Norge i forrige uke. Foto: STOCKXPERT

Usikkerhet om influensavaksinen

Tilleggstoff er ikke testet på gravide

(VG Nett) Vaksinen mot svineinfluensa, Pandemrix, som nylig er kommet til Norge, inneholder et tilleggstoff som ikke er testet på gravide kvinner.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Undersøkelser viser at mange er usikre på verdien og risikoen ved å la seg vaksinere. Fokuset den siste tiden på at gravide har relativt stor risiko for å få alvorlige komplikasjoner, har aktualisert spørsmålet om eventuelle skadelige virkninger av vaksinen.

Viktigst å bli vaksinert

Som en generell anbefaling skriver WHO at gravide kvinner bør få vaksine som ikke inneholder dette stoffet dersom det er mulig, skriver Sky News.

WHO skriver imidlertid videre at dersom en slik vaksine ikke er tilgjengelig, er det viktigste at gravide blir vaksinert, og at det ikke er noen grunn til å tro at en slik vaksine er farlig.

Det finnes vaksiner som ikke inneholder det aktuelle stoffet, men ifølge Hanne Nøkleby, divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI) vil det ikke være mulig å få tak i disse vaksinetypene før langt ut på nyåret.

Les hva Folkehelseinstituttet svarer Tett på Nett

- Svineinfluensa farligere enn vaksinen

- I denne situasjonen er det langt mindre farlig å bli vaksinert enn å få svineinfluensaen, der gravide har vist seg å ha en betydelig økt risiko for komplikasjoner, understreker hun.

Det aktuelle stoffet, squalen, er ifølge overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet, en naturlig fiskeolje som skal stimulere immunforsvaret, og som er brukt i mange vaksiner mot sesonginfluensa.

- Dette er et stoff som har vært i bruk en god stund og det er helt riktig at det ikke har vært testet på gravide mennesker, fordi man av etiske grunner ikke gjør det, sier Iversen.
Han legger til at squalen har vært testet på drektige dyr.

I tillegg har man erfaringer fra bruk i USA hvor gravide de siste årene blitt anbefalt vaksine mot sesonginfluensa.

Gode erfaringer

- Erfaringer derfra viser ingen tegn til skadelige virkninger av squalen hos gravide, sier Iversen, som forstår at gravide kan være usikre på om de vil la seg vaksinere.

- Tidligere har vi her i landet ikke anbefalt influensavaksine til gravide. Svineinfluensaen, med alvorlige komplikasjoner for mange gravide, har imidlertid gjort at vi har måttet endre praksis, sier han.

FHI anbefaler sterkt gravide å vaksinere seg mot svineinfluensa og gravide har derfor førsteprioritet i vaksinekøen.

Det vises til rapporter fra USA, Australia og New Zealand hvor det framgår at gravide kvinner har flere ganger høyere risiko enn andre friske for å få alvorlige komplikasjoner i forbindelse med svineinfluensa. Derfor mener de at vaksine er så viktig for denne gruppa, og de forsikrer at Pandemrix er en sikker vaksine.

Les også:Dette bør du vite om svineinfluensa

- Vet ikke

Vaksineekspert ved University College London dr. Tarit Mukhopadhyay sier at det ikke er noen evidens for at tilleggsstoffer i vaksinen kan være farlig, men han legger til at på bakgrunn av at det ikke finnes kliniske forsøk på gravide, burde ikke vaksinen bli brukt på denne gruppa.

- Vi vet ikke hva som kunne gå galt. Det kunne bli overstimulering av immunsystemet - eller - ingenting trenger faktisk å gå galt. Problemet er at det ikke har vært mange nok gravide som har testet dette stoffet. Så vi bør være føre var og anbefale gravide kvinner vaksine uten tilleggsstoff i stedet, sier han til Sky News.

Bli tilhenger av VG Nett på Facebook - KLIKK HER!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder