Forbyr utegående fjærfe i Norge

(VG Nett) Mattilsynet forbyr utegående fjærfe i Norge etter funnet av svaner som kan ha dødd av fugleinfluensa på en øy i Østersjøen.

  • Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL
Mattilsynets informasjon om fugleinfluensa

Tester av to døde svaner funnet på øya Rügen i Østersjøen gir grunn til sterk mistanke om at de var smittet av det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1.

Dette har ført til at Mattilsynet igjen iverksetter forbud mot utegående fjærfe i Norge med umiddelbar virkning. Forbudet skal gjelde for fylkene rundt Oslo-fjorden, Hedmark, Oppland og Rogaland, opplyser Mattilsynet til VG Nett.

- Vi har i kveld fått tilbakemelding fra våre rådgivere i Veterinærinstituttet om økt risiko for fugleinfluensa i Norge, sier Stein Ivar Ormsettrø, avdelingsleder for helse og hygiene i Mattilsynet.

Han understreker at tilsynet vil intensivere overvåkningen av svaner i Sør-Norge for å oppdage eventuelle døde fugler så raskt som mulig. Det vil også bli tatt tester av avføring fra levende fugler.

- I tillegg har vi bedt de som driver med fjærfe, om å skjerpe sine smitteforebyggende tiltak. Vi har omfattende beredskapsplaner klare, sier Omrsettrø.

SAMLESIDE:Alt om fugleinfluensaen

Han ber også alle som eventuelt finner døde svaner, om å melde ifra til sitt lokale mattilsyn.

Dersom H5N1-viruset blir påvist i Norge, vil Mattilsynet sette i gang massevaksinasjon av fugler, melder NTB.

Her finner duen liste over Mattilsyneti Norge.

LES MER:Dette er dødsviruset

Foreløpige undersøkelser viser at to døde fugler i Østerrike, døde av det livsfarlige viruset H5N1. Dette vil være første gangen det er registrert fugleinfluensa i Østerrike.

Forrige uke ble det funnet svaner døde av H5N1-viruset i Italia, Bulgaria og Hellas. Det er også påvist fugleinfluensa i Tyrkia og Romania, sistnevnte land har et nytt tilfelle registert i dag.

Helsemyndighetene i Slovenia rapporterte søndag om smittede svaner, og har sendt prøver til EUs fugleinfluensa-laboratorium for å få avdekket om svanene var smittet av H5N1.

Ved slutten av oktober i fjor iverksatte Mattilsynet det samme forbudet etter funn av fugleinfluensa hos trekkfugler sør for Moskva. Dette forbudet ble hevet ved juletider.

I Eskilstuna ble det slått alarm i slutten av oktober i fjor etter funn av syv døde ender. En av endene som ble funnet døde i Eskilstuna, hadde influensavirus, men ikke av typen som er farlig for mennesker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder