KURERER MER ENN GRUFF: Liz Skaar Nilsen og Bendik Bendiksen drikker kaffe på Stockfleth's kaffebar i Oslo. En japansk studie viser nå at kaffe er en helseinvestering mot leverkreft. Foto:
KURERER MER ENN GRUFF: Liz Skaar Nilsen og Bendik Bendiksen drikker kaffe på Stockfleth's kaffebar i Oslo. En japansk studie viser nå at kaffe er en helseinvestering mot leverkreft. Foto:

Forskere: - Kaffe er kur mot kreft

HELSE

Liz Skaar Nilsen (31) og kjæresten Bendik Bendiksen (30) drikker kaffe hver dag, dermed har de halvert risikoen for kreft i leveren.

Publisert:

En ny studie fra Japan viser at kaffe halverer risikoen for kreft i leveren.

- Dette er gode nyheter, for jeg drikker en del kaffe hver dag. Jeg trenger kaffe for å komme i gang om morgenen, sier Liz Skaar Nilsen fra Stavanger.

Et japansk forskerteam ledet av Monami Inoue har over ti år fulgt 90.000 mennesker. Nå er konklusjonen klar:

- Av dem som aldri, eller nesten aldri drakk kaffe, fikk 5,4 personer av 1000 leverkreft, mens tallet er 2,14 personer av 1000 blant dem som drakk kaffe daglig, heter det i rapporten fra studiet, som er gjort med støtte fra helse- og velferdsdepartementet i Japan.

Antioksidanter

Christian Drevon er professor i ernæring ved Universitetet i Oslo. Han har selv forsket på kaffens innvirkning på leveren. Han har ikke lest rapporten fra Japan, men uttaler seg på generelt grunnlag.

- Kaffe inneholder antioksidanter som reduserer risikoen for mutasjoner som er nødvendig for at kreft oppstår. Flere studier viser også at kaffe kan virke positivt mot tykktarmskreft, men dette vet vi ikke sikkert ennå, sier Drevon til VG.

Forskerne så også på virkningen av grønn te, som består av andre antioksidanter enn kaffe, men de fant ikke den samme sammenheng mellom grønn te og leverkreft.

Men kaffe har også sine negative bivirkninger. Den japanske studien viser at spontanabort kan ha en sammenheng med stort inntak av kaffe.

Høyere kolesterol

- Kokekaffe og kaffe fra press- kanne kan føre til økt kolesterol fordi det ikke er noe filter som fjerner kaffefettet. Ved inntak av kaffe - uansett type - får man en økning av aminosyrer, som kan føre til økt risiko for hjerteinfarkt. Det kan også føre til ryggmargsbrokk hos fostre, sier Drevon.

Forskerteamet i Tokyo skal arbeide videre med kaffe. Nå skal de finne ut hvilket stoff i kaffen som har den positive effekten mot leverkreft.

Her kan du lese mer om