Sjekker omdiskutert kreftlege

(VG NETT) Krefteksperter skal undersøke behandlingsresultatene hos den omdiskuterte tyske kreftlegen dr. Herwart Müller, som skal ha behandlet flere hundre norske kreftpasienter.

Publisert:

Flere hundre norske kreftpasienter skal ha vært i behandling for kreft hos den omdiskuterte tyske doktor Müller ved tyske Carl von Hess Krankenhaus i Hammelburg. Han hevder han kan forlenge livet til 75 prosent av sine pasienter.

Nå ønsker både norske og danske krefteksperter å undersøke den omdiskuterte kreftlegens behandlingsmetode.

Anbefaler ikke

- Doktor Müller anvender en regional kreftbehandlingsmetode som er et interessant prinsipp. Men vi har hatt problemer med å få ut dokumentasjon som viser at hans metode virker. Av den grunn kan vi ikke anbefale behandlingen, sier avdelingsoverlege Steinar Aamdal ved Det Norske Radiumhospital til VG Nett.

Også danskene vil nå undersøke om Müllers metode virker:

- Vi må vite hva som er skitt og hva som er kanel her. Vi vil lage en klinisk status for de rundt 150 danske pasienter som har gjennomgått behandling av dr. Müller, sier direktør Arne Rolighed i den danske organisasjonen Kræftens Bekæmpelse til den danske avisen Jyllandsposten.

Mens rundt 150 danske pasienter har vært i behandling hos legen, skal flere hundre norske ha oppsøkt Müller for å få hjelp. Både danske, tyske og norske pasienter som kommer til Carl von Hess Krankenhaus har som regel langt fremskreden kreft.

Fikk dødsdom

Kreftsyke Ann-Tove Sørensen (35) fra Troms ser på doktor Müller som en siste utvei for å få hjelp. 3.august fikk hun dødsdommen fra legen sin ved Regionssykehuset i Tromsø. Onsdag 6.september har hun time på den tyske privatklinikken i Hammelburg.

- Jeg har hørt om folk som har gått cellegiftkur på denne klinikken, og som er symptomfrie i dag, sier 35-åringen til Bladet Tromsø. Hun legger ikke skjul på at hun har tro på oppholdet i Tyskland.

Forståelse

- Jeg forstår godt at pasienter vil prøve denne metoden, men vi må ha et grunnlag for å kunne anbefale den, sier Aamdal ved Radiumhospitalet.

Vel 20 000 personer får hvert år kreft i Norge. Halvparten av disse dør av sykdommen. Rundt 50 prosent av norske kreftpasienter tar i bruk komplementær behandling i tillegg til den de får ved norske sykehus.

Doktor Müllers behandling går ut på å avgrense cellegiftbehandlingen til bare å gjelde kreftsvulsten, og ikke resten av kroppen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder