FORTYKKET TANNKJØTT: Bildet viser fortykket tannkjøtt (hyperkeratinisert). Det er mest tydelig på den siden han legger snusen. Tannkjøttet har trukket seg tilbake på hjørnetannen, og vil aldri vokse ned igjen av seg selv. Foto:INGER-LISE MATHIESEN,

Tannleger advarer mot snus - sjekk skrekkbildene

Tobakksforsker om FHI-rapporten: – Spekulasjonsspråk

Opptrukket tannkjøtt, dårlig ånde, hvitt belegg og i verste fall kreft. Derfor fraråder tannlegene snusing.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Onsdag la Folkehelseinstituttet frem sin nye rapport om helsefarene rundt snusbruk. Der trekkes det blant annet frem at den brune klumpen øker risikoen for infertilitet, kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen, samt risikoen for diabetes 2 og fedme.

Mener rapporten overdriver

Samtidig høster FHI kritikk av Karl Erik Lund som forsker på røykeatferd og tobakksvaner ved Statens institutt for rusmiddelforskning. Han mener rapporten inneholder fraser som skaper unødig frykt.

– Jeg reagerer på bruken av epidemi, som assosieres med voldsomme sykdomsutbrudd. Snusbruken er jo ikke i nærheten av epidemiske proposjoner, veksten er ikke dramatisk i det hele tatt,sier han til VG.

Han mener FHI heller burde legge større vekt på at snus later til å være betraktelig mindre farlig enn røyking, samt skille mellom amerikansk tyggetobakk og svensk snus.

– Dette er spekulasjonsspråk som ikke passer inn i en sånn kunnskapsoppsummering, sier Lund.

Ser snusskader på pasientene

Men president i tannlegeforeningen, Camilla H. Steinum, skulle helst sett at snusen ikke fantes.

– Snusen påvirker tannkjøttet og tennene. Jeg kan se store forskjeller på tannkjøttet til en som snuser fast og en som ikke har rørt produktet, sier Steinum.Ved snusbruk gjør man tannkjøttet irritert, og da kan man gjerne oppleve å få et hvitt belegg på tannkjøttet, forteller hun.

Forandringer i slimhinnene

Bente Brokstad Herlofson er førsteamanuensis og spesialist i oralkirurgi og oralmedisin ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Hun får inn flere pasienter i året som lider av munnhulekreft.

– Vi ser jo klare forandringer i slimhinnene til pasienter som bruker snus. På bløtvevet kan man se rynker og hvite furer. Tennene kan også få dårligere tannfeste ved at tannkjøttet trekker seg opp. Men foreløpig mener jeg at i Norge er det for lite dokumentasjon på om snusbruk og munnhulekreft henger sammen.

- Porsjonssnus er «best»

Men har det noe å si om man snuser løs-snus i stedet for porsjonssnus. Ja, det har det faktisk mener Steinum.

RYNKER: Bildet viser tannkjøttet til en 37 år gammel mann som har snust i noen år. Man kan se at tannkjøttet har rynker. Foto:INGER-LISE MATHIESEN,

– Jeg ser forskjeller når jeg får pasienter i stolen. De som bruker løs-snus har ofte større skader på tannkjøttet enn de som bruker porsjonssnus. Når man bruker porsjonssnus, er den pakket inn i en liten pose som kan beskytte tannkjøttet noe.

Steinum understreker at dette er basert på hennes egne observasjoner i tannlegestolen, og at hun ikke kjenner til om det foreligger noen dokumentasjon som kan underbygge det.

Alt håp ikke ute

Hun oppfordrer alltid snusende pasienter å slutte.

– Det er en viktig del av en tannleges jobb å oppfordre til snusslutt. Og jeg råder alltid pasientene mine til å legge av seg den vanen.

Bildet viser tennene til en 37 år gammel mann som har snust i noen år. Foto:INGER-LISE MATHIESEN,

Hvis snusbruken har gjort at tannkjøttet ditt har trukket seg opp, og tannhalsen syntes, er det dessverre ikke noe å gjøre noe med. Men alt håp er allikevel ikke ute.

– Ved å slutte med snus vil tannkjøttet stabilisere seg, og det hvite belegget vil forsvinne. Klarer man derimot ikke å slutte, kan det være gunstig å flytte snusen rundt. Endringene på tannkjøttet er reversible, så hvis man flytter på snusen regelmessig vil man kunne se at endringene går tilbake.Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder