LEGGER GRUNNLAGET: Resultater fra den norske studien viser at de barna som først får gluten i kosten etter seks måneder har en høyere risiko for å få cøliaki. Illustrasjonsfoto: Jan Ovind.

Forskere: Å vente med glutenholdig mat kan gi økt fare for cøliaki

Norsk forskning viser at barn som først fikk mat med gluten etter seks måneder har høyere risiko for å utvikle cøliaki enn de som fikk gluten i kosten tidligere.

 • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over seks år gammel

En studie gjennomført av Folkehelseinstituttet viser at risikoen for cøliaki var 27 prosent høyere hos barn som startet med glutenholdig mat sent, altså etter seks måneders alder.

- Dette kan tyde på at barnets immunsystem er påvirkbart det første halve året, og at det er da man legger grunnlaget for å tåle nye typer mat, sier Ketil Størdal, forsker og spesialist i pediatri ved Folkehelseinstituttet til VG.

Cirka én prosent av befolkningen har cøliaki, ifølge Wikipedia. Det er en kronisk betennelsessykdom som skyldes en immunreaksjon mot tarmens egne celler. Reaksjonen fremprovoseres av proteinet gluten.

I studien fra Folkehelseinstituttet har data fra den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) blitt anvendt. Tidlig start med glutenholdig mat, det vil si fire måneder eller tidligere, viste ingen sammenheng med økt risiko for cøliaki. Instituttet presiserer at bare åtte prosent av barna startet så tidlig, noe som gjør resultatene usikre.

- Basert på de data vi har ser det likevel ut som at tidsvinduet for å påvirke barnets immunsystem ved å innføre gluten i kosten, er optimalt et sted mellom fire og seks måneder, sier Størdal.

Studien viste også at rutinene for amming kunne ha en betydning for risikoen.

- Hos de som ammet over 12 måneder var det en økt risiko på 49 prosent for at barnet utviklet cøliaki. Vi tror ikke dette er en direkte årsaksfaktor, men det kan tenkes at ammingen kan ha påvirket gluten-inntaket, sier forskeren.

Flere artikler

 1. Nye studier:  Sammenheng mellom cøliaki og ufrivillig barnløshet

 2. Pluss content

  – Ingen grunn til å spise glutenfritt dersom du ikke har glutenintoleranse: Eksperter: Du kan legge på deg av glutenfritt

 3. Pluss content

  Mange har ubehandlet cøliaki: De skjulte symptomene

 4. Pluss content

  Den nye trendmaten

 5. Pluss content

  Glutenfritt kan gjøre deg fet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder