OMSTRIDT: Generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund har lenge hatt et samarbeid med Vitaepro, og anbefaler kosttilskuddet til sine medlemmer. Foto: Tore Meek /NTB Scanpix ,

Får kritikk for Vitaepro-samarbeid

Mener medisinbrukere bør være tilbakeholdne med kosttilskuddet

Revmatikerforbundet anbefaler kosttilskuddet Vitaepro til alle sine medlemmer. Underlig, mener lege.

Karoline Flåm
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Samarbeidet ligger an til å fortsette – til tross for at det forrige uke ble kjent at Relis Sør-Øst – et uavhengig, offentlig legemiddelorgan – nå advarer folk som går på visse typer medisiner mot å ta kosttilskuddet, siden det inneholder et ekstrakt som kan påvirke hvordan andre medisiner tas opp i kroppen. Også gravide og kvinner som prøver å bli gravide frarådes fra å ta kosttilskudd med dette ekstraktet.

En pasientgruppe som likevel har blitt direkte anbefalt å ta Vitaepro, er revmatikerne.

ANBEFALER: – Vi vet at mange revmatikere bruker VitaePro og fant det derfor naturlig å utvikle et formelt samarbeid, sier generalsekretær Tone Granaas på Norsk Revmatikerforbunds nettsider. Foto: Screenshot ,

Norsk Revmatikerforbund har nemlig i flere år hatt en samarbeidsavtale med kosttilskuddsprodusenten, og de har anbefalt tilskuddet til sine rundt 36 000 medlemmer, som så har fått rabatterte priser på pillene.

Nysgjerrig? Dette bør du spise før og etter trening

Les også: Antioksidant-tilskudd kan hemme treningen

Kritisk til samarbeidet

ADVARER: Lege og klinisk farmakolog ved Oslo Universitetssykehus, Kari Kjeldstadli. Foto: Stine Rognstad ,

Lege og klinisk farmakolog Kari Kjeldstadli ved Oslo universitetssykehus er betenkt over Vitaepro-sponsingen:

– Skal jeg være helt ærlig, så synes jeg det er underlig at de har det samarbeidet. Produsenten sier at de lager et produkt for friske mennesker, men inngår likevel et samarbeid med en pasientorganisasjon. Det hadde vært interessant å vite hvilke vurderinger som er gjort før dette samarbeidet ble inngått, sier hun.

Seksjonsleder Tone Westergren i RELIS Sør-Øst mener folk som går på medisiner generelt bør være «veldig tilbakeholdne» med å ta kosttilskudd, og er kritisk til måten kosttilskuddet Vitaepro markedsføres på:

– Produsenten hevder at de kun retter seg mot friske personer – men de markedsfører seg jo helt tydelig mot folk som har helseplager, og vi vet at mange av disse går på medisiner samtidig som de tar kosttilskudd. Vi mener det ikke er en god idé, og at man bør være føre var, sier hun til VG.

Les også denne: Virker kosttilskudd? (krever abonnement)

KRITISK: Farmasøyt og seksjonsleder Tone Westergren ved RELIS Sør-Øst. Foto: Paul Sigve Amundsen , VG

Effekt på medisiner

RELIS Sør-Øst gjennomførte nylig en kartlegging av ekstraktet «boswellia serrata», som finnes i Vitaepro og enkelte andre kosttilskudd. Konklusjonen deres er klar:

Personer som går på visse typer medisiner, frarådes å ta kosttilskuddet. Også gravide anbefales å styre unna.

– I lys av dette, synes du Revmatikerforbundet bør revurdere anbefalingen sin?

– De står selvsagt fritt til å anbefale det de mener er fornuftig for sine medlemmer. Men innholdet i kosttilskudd endres og det kan være hensiktsmessig å gjøre nye vurderinger når det tilsettes nye virkestoffer. Hvis pasientorganisasjoner skal anbefale kosttilskudd, ville det være fint om de også kunne gi informasjon om hvordan medlemmene skal forholde seg til dette dersom de går på medisiner, sier hun.

Les også: Undersøker om Vitaepro har gitt farlige bivirkninger

– Bør melde fra

Kjeldstadli oppfordrer samtidig både leger og pasienter som har mistanke om at bruk av boswellia serrata kan ha påvirket effekten av et legemiddel, til å melde fra om dette til RELIS.

Norsk Revmatikerforbunds generalsekretær, Tone Granaas, skriver dette om samarbeidet i en e-post til VG:

«Vår avtale og samarbeid med selskapet VitaeLab gjør at de medlemmer som ønsker det, kan få billigere kosttilskudd fra en produsent som kan dokumentere innhold og prosess. Vi mottar økonomisk støtte fra VitaeLab, slik vi også gjør fra våre andre samarbeidspartnere, for å kunne styrke arbeidet for alle med revmatisk sykdom. Vi følger nøye med på alle forhold som berører våre samarbeidspartnere, så også VitaeLab.»

Hun presiserer også:

«Vårt beste råd og vår absolutte anbefaling er at pasienter alltid spør legen sin til råds – trenger jeg kosttilskudd? Hva bør jeg eventuelt ta?»

Forsvarer samarbeidet

Selskapet som står bak Vitaepro, Vitaelab, har tidligere uttalt til VG at de retter seg mot «voksne, friske mennesker».

VITAEPRO-SJEF: Daglig leder Siv-Katrin Ramskjell leder det norske selskapet Sana Pharma og Vitaelab, som står bak det populære kosttilskuddet Vitaepro. Foto: Terje Bringedal , VG

– Likevel har dere et samarbeid med en pasientorganisasjon, Norsk Revmatikerforbund. Enkelte vil mene det er litt betenkelig?

– Vår målgruppe og vår markedsføring retter seg mot voksne, friske mennesker. Ingrediensene i VitaePro kan likevel ha en positiv effekt for personer med ulike plager, sier daglig leder Siv-Katrin Ramskjell i Vitaelab.

– NRF valgte oss som samarbeidspartner fordi vi har trygge produkter av høy kvalitet og med god dokumentasjon på ingredienser og hele produksjonsprosessen. Kundene blir anbefalt både av oss og NRF å spørre legen sin til råds om bruk av ulike kosttilskudd, legger hun til.

Flere medier har den siste tiden har rettet søkelys mot Vitaepro, både på grunn av meldinger om mulige bivirkninger knyttet til kosttilskuddet, og på grunn av en nært forestående rettssak i Sverige, der selskapet er anklaget for villedende reklame.

Husker du denne? Se hva ekspertene sa om kosttilskuddene som Marie (21) ble anbefalt å bruke!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder