Flere har funnet farlig lekehest

(VG Nett) I går skrev VG Nett om seks farlige barneleker som kan være til salgs i Norge. Etter den artikkelen har både vi og SFT mottatt flere henvendelser om et av produktene.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL
Statens forurensingstilsyn

I NORGE: Denne hoppehesten, som inneholder farlige stoffer, finnes i Norge. Foto: SFT

Produktet som er oppdaget flere steder i landet er en oppblåsbar hoppehest. Den inneholder ftalatet DEHP. Dette ftalatet er et kjemisk giftstoff som kan påvirke forplantningsevnen. Stoffet er forbudt i produkter til små barn både i EU og i Norge, slik VG Nett skrev i går.

Vervegave

- Jeg har en sønn på 2 år som fikk en hoppehest i vervegave fra Foreldre og Barn for 4-5 mnd siden, skriver en mor i mail til VG Nett.

Seksjonssjef i Statens forurensingstilsyn (SFT) Cecilie Kristiansen, forteller at de har fått rundt fem konkrete henvendelser det siste døgnet angående hoppehesten.

- Men siden den er spredt som vervegave fra Foreldre og Barn vet vi at det finnes flere av den. Vi er kjent med rundt 50 tilfeller, opplyser hun, og presiserer at det er importøren som står ansvarlig for produktet her i Norge.

Derfor vil SFT vil nå sende brev til importøren og be de trekke produktet fra markedet.

- Vi har også sagt fra til forbrukerne som har kontaktet oss om at små barn ikke må bite i denne leken. Det er først da den kan bli farlig, forklarer Kristiansen.

Hoppehesten skal finnes over store deler av landet, men SFT vet om flest tilfeller i Stavanger-området.

Krokodille

VG Nett har også fått mail angående et av de andre leketøyene, en grønnaktig plastkrokodille.

- Krokodillen som er avbildet ligner på en vi har. Den er av merke Bullyland og lagd i Tyskland. Står at den er håndmalt. Er det samme produkt som dere viser? skriver en leser på mail.

Importøren av Bullyland-produkter i Norge opplyser at deres krokodille IKKE er samme produkt som er avbildet.

LES OGSÅ: - Vi setter sikkerheten høyt

Avbildet krokodille kan være i Norge

SFT sier de kjenner til at den farlige Krokodillen som er avbildet trolig finnes i Norge.

- Problemet med den er at vi ikke finner produsenten, og at den var på markedet før regelverket ble laget. Derfor finnes den nok mange steder. Det er snakk om at den kom til Norge for over ti år siden. Regelverket ble innført i 1999, sier Cecilie Kristiansen.

SE ALLE DE FARLIGE PRODUKTENE HER

(Her finnes både barneleker og voksenprodukter).

FINNES OGSÅ: Også denne krokodillen finnes i Norge. Foto: SFT

SFT er med i et europeisk nettverk som melder fra om farlige produkter, både for voksne og barn, som blir oppdaget på markedet. Straks et produkt som inneholder ulovlige kjemikalier blir oppdaget i et land, varsles de andre landene om dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder