LUKT OG KJÆRLIGHET: En ny studie tyder på at kvinner ofte liker lukten til menn som har kompatible gener. illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Forsker: Kvinner kan lukte seg frem til den rette

Luktesansen kan være et viktig redskap i kvinnens jakt på «den rette», ifølge forsker. Iallfall den som passer henne best genetisk.

Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

For noen spiller utseende er viktig rolle i jakten på en partner, mens for andre er det personligheten som er viktigst.

Genene er avgjørende for hvor attraktive man er for en potensiell partner, mener Daniel Davis, professor ved Universitetet i Manchester, i følge The Guardian. Han ga nylig ut boken «The Compatibility Gene» om genetikk, immunologi og partnere.

Men hvordan kan man vite om genene matcher? Jo, det kan kvinnen lukte seg frem til, mener den britiske professoren.

T-skjortetesten

Ideen stammer fra en studie gjort av Claus Wedekind i 1994 av lukten på t-skjorter kombinert med DNA-analyser. Mennene som deltok i studien hadde på seg en t-skjorte et par netter før en gruppe kvinner skulle plukke ut hvilken t-skjorte hver av dem mente luktet best.

Studien viste at kvinner har en tendens til å like lukten til menn som har gener som er forskjellig fra dem de selv har. Dette igjen indikerer at man velger ubevisst partnere som vil gjøre at barna en får vil ha best mulig genetisk utgangspunkt.
-Det er best for barna at foreldrene har forskjellige gener, slik at de er best mulig rustet mot bakterier og virus, forklarer Anne Spurkland, professor i medisin.

Spurkland forteller at teorien om at kvinner kan lukte seg frem til «den rette» imidlertid ikke er ny, men at Davis har samlet de ulike teoriene på området i sin nyeste bok. Hun håper Davis sin bok vil frister flere til å lese om immunologi.

Viktigere enn antatt

- Alle har et likt sett på rundt 25.000 gener. Enkelte gener varierer fra person til person, som de som avgjør øye- og hårfarge. Men min bok er om de få genene som varier mest mellom hver enkelt av oss, sier Davis til The Guardian.

Dissee genene er viktige for immunforsvaret.

- Men ny forskning viser at de kan være ennå viktigere enn vi har trodd. Det er holdepunkter for at de kan påvirke hvordan våre hjerner er satt sammen, hvor attraktive vi er og til og med hvor sannsynlig det er for at vi kommer til å reprodusere, sier han.

Tidligere forskning har vist hvordan blant annet fisk, som stingsild, velger sin partner utfra lukt, skriver Daily Mail.

- Det finnes også eksempler på hvor en gravid mus har abortert etter at hun har luktet på urin fra en annen hann med mer ulike gener fra henne selv enn den tidligere partneren, forteller Spurkland

P-piller svekker luktesans

Selv om ulike studier altså viser at kvinner ofte synes at menn med ulike gener fra dem selv, lukter godt, er imidlertid ikke forskerne helt sikre på hvorfor man lukter som man lukter. Og en persons lukt er skyldes heller ikke bare genene.

- Hva du lukter handler mye om hva du spiser, ikke bare gener. En t-skjortetesten gir mest mening om alle lever så likt som mulig slik at det ikke er store forskjeller mellom hva folk har spist. Det ville slått ut, mener Spurkland.

Kvinner på p-piller har dessuten dårligere evne til å lukte menn med ulike gener.

- Vi forskere spøker om at man ikke gjør riktig genetiske valg når man går på p-piller, men man trenger altså ikke slutte med p-piller for å lukte seg frem til partnere! Det er jo mange andre ting som er viktigere enn at man lukter godt. Fra mitt perspektiv er det utelukkende ment for å sikre at avkommet får mest mulig variert utvalg av immunforsvarsmolekyler, ler Spurkland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder