HJULPET I UTLANDET: Julie Sørensen (6) fikk livreddende kreftbehandling i Tyskland. Foto: Faksimile fra VGs forside 14. mai. Foto:

- Døende nektes hjelp i utlandet

Norske leger hindrer ifølge Pasientombudet i Oslo alvorlig syke pasienter hjelp som kan redde livet deres.

Espen Sandli
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Pasientombudet reagerer kraftig på behandlingen Julie Sørensen (6) har fått av norsk helsevesen. Den kreftsyke jenta ble tilbudt smertelindring og gitt maks et halvt år å leve.

I stedet for å akseptere dødsdommen dro foreldrene til Tyskland hvor jenta ble frisk. Men staten nekter å betale den livreddende behandlingen på et universitetssykehus i Tyskland, etter anbefaling fra de samme legene som ga dødsdommen.

Argumentet er blant annet at hun ble tilbudt smertelindrende behandling i Norge.

Ekspertene avgjør

Men Julie er ikke alene. Bare i Oslo registrerte Pasientombudet mer enn 70 lignende saker i 2007.

- Felles for disse pasientene er at de har et tilbud som ikke virker eller er gitt opp i Norge, sier Pål Arne Edvinsen hos Pasientombudet.

Reglene er slik at det ikke gis økonomisk støtte til behandling om det finnes et norsk behandlingstilbud. Regelverket stiller ingen krav til at tilbudet i Norge faktisk virker. Vurderingen av hva som er best, hviler på en ekspertuttalelse. Ofte er eksperten den samme som behandlet pasienten. Ombudet mener legenes negative holdning til utenlandsk kompetanse førte til at over 70 pasienter ble nektet støtte til behandling med potensielt bedre utfall enn i Norge.

- Så fort det sitter en lege på et nes i Norge og mener å ha et behandlingstilbud, avslås søknader om behandling i utlandet. Det er helt meningsløst når vi ser hva slags saker det dreier seg om. En slik situasjon kan medføre at det begås urett mot pasientene, sier Edvinsen.

- Skremmende holdning

Han mener vi må ta til etterretning at vi bor i et lite land, og ikke kan ha ekspertise på alt. Ombudet har derimot registrert en holdning til behandling i utlandet som skremmer.

- Den rådende holdning er at man har kompetanse på det meste av sykdommer og tilstander i Norge. Julies eksempel viser bare hvor håpløst reglene praktiseres. Hun fikk tilbud om behandling som har vist effekt i et land med 285 millioner innbyggere. Det burde vært dokumentasjon god nok, sier Edvinsen.

Helseminister Sylvia Brustad har etter VGs historie om Julie (6) bedt Helsedirektoratet gjøre det lettere å få behandling i utlandet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder