KREFTFARE?: Italiensk høyesterett har slått fast at mobilbruk kan lede til kreft. Verdens helseorganisasjon tror også at det kan være en sammenheng mellom mobiltelefonbruk og kreft. Bildet er tatt ved en annen anledning. FOTO: NTB SCANPIX
KREFTFARE?: Italiensk høyesterett har slått fast at mobilbruk kan lede til kreft. Verdens helseorganisasjon tror også at det kan være en sammenheng mellom mobiltelefonbruk og kreft. Bildet er tatt ved en annen anledning. FOTO: NTB SCANPIX

Italiensk domstol: Mobilbruk kan gi hjernesvulst

HELSE

(VG Nett) Bruk av mobiltelefon kan forårsake hjernesvulst. Det slår italiensk høyesterett fast.

Publisert: Oppdatert: 23.10.12 08:50

Forretningsmannen Innocente Marcolini (60) fikk påvist hjernesvulst etter å ha brukt mobiltelefon i opptil seks timer hver dag i tolv år.

Høyesterettsdommerne i Roma mener det er grunn til å tro at mobilbruken gjorde 60-åringen syk, og at det er en sannsynlig sammenheng mellom telefonbruken og sykdommen.

- Dette er viktig for mange mennesker. Jeg ville at dette problemet skulle belyses fordi mange fremdeles ikke er klare over risikoen, sier Marcolini til avisen Corriere della Sera.

Delvis lammet

Svulsten var godartet, men førte likevel til at Marcolinis ansikt ble delvis lammet. En spredning kunne ha ført til at en av hovedblodårene til hjernen ville blitt blokkert, ifølge avisen.

LES OGSÅ: Disse mobilene stråler mest

Den kjente kreftlegen Angelo Gino Levis var innkalt som sakkyndig vitne i saken. Han tror høyesterettsdommen vil åpne for et ras av lignende søksmål.

- Vi vurderer et massesøksmål, sier Levis til engelske The Sun.

Han mener det er veldokumentert at det er en sammenheng mellom bruk av mobiltelefon og økt risiko for hjernesvulst. Andre eksperter er mer tilbakeholdne i kommentarene til høyesterettsdommen.

- Retten støttet saksøkeren fordi de var usikre, mener Silvio Garattini, direktøren ved det det italienske legemiddelverket.

- Ikke helsefarlig

Det er fortsatt ikke fastslått at stråling fra mobiltelefoner gir økt fare for kreft, men i fjor konkluderte Verdens helseorganisasjon (WHO) med at en slik risiko ikke kan utelukkes for fremtiden.

Den samme rapporten sier det er «begrenset» dokumentasjon som viser økt risiko for hjernesvulst for storforbrukere av mobiltelefon.

LES OGSÅ: Nei, du merker ikke mobilstrålene

I en undersøkelse som Post- og teletilsynet og Statens strålevern har gjennomført, konkluderes det med at strålingen fra trådløse nettverk, trådløse telefoner og mobilmaster er så liten at den ikke er helsefarlig.

Årlig får rundt 200 menn og 150 kvinner i Norge hjernesvulst. 40 av disse er barn, ifølge St. Olavs Hospital.

Her kan du lese mer om