Hamstrer fugleinfluensa-medisin

Myndighetene i Frankrike, USA, Canada, Japan og Nederland har kjøpt inn millioner av doser med fugleinfluensa-medisin. I Norge hamstrer vanlige folk.

Alexander Øystå
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

I hele 2004 solgte Apokjeden og Norsk Medisinaldepot 774 doser av influensamedisinen Tamiflu. På syv uker i 2005 er det gått ut nesten 7000 doser.

- Det er tydelig at en stor andel av dette salget er gjort av folk som hamstrer for å være beredt hvis den fryktede fugleinfluensaen fra Asia skulle slå til, sier innkjøpssjef Sigve Sivertsen i Apokjeden til VG.

Kjeden har 212 apotek og har ca. 40 prosent av det norske legemiddelmarkedet.

Norsk Medisinaldepot, som også har 40 prosent av markedet, har hittil i år solgt 3880 doser.

- I hele fjor solgte vi 474 doser, sier innkjøpsdirektør Frode Hammer.

Sosial- og Helsedirektoratet vurderer fortsatt hvor mange doser de skal anbefale regjeringen å kjøpe inn. En ekspertgruppe har anslått at det vil koste 180 millioner kroner å kjøpe inn Tamiflu til 40 prosent av befolkningen.

Ekstra doser

Men land som Frankrike, USA, Canada, Nederland og Japan har allerede kjøpt inn flere titalls millioner doser til sin befolkning.

- Frankrike har nylig bestilt 13 millioner doser Tamiflu på grunn av faren for en verdensomspennende epidemi med fugleinfluensa, sier Unni Gisletun ved Roche, som produserer Tamiflu.

Hun sier at den norske avdelingen av Roche nå har bestilt ekstra doser, blant annet fordi det er ventet større etterspørsel i tiden fremover.

- WHO har anbefalt husholdningene å kjøpe inn denne medisinen, og siden det er begrenset tilgang, og medisinen tar 18 måneder å produsere, er det først-til-mølla-prinsippet som gjelder, sier Gisletun.

Tamiflu hemmer et overflateprotein på influensaviruset slik at spredningen i kroppen begrenses. Den er anslått å kunne forhindre utbrudd i ca. 80 prosent av de smittede.

Direktør i Sosial- og helsedirektoratet, Bjørn Inge Larsen, var ikke tilgjengelig for kommentar i går.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder