Autisme kan behandles med diett

- Autisme kan så absolutt behandles! Det er påstanden fra norske leger og foreldre som har oppdaget sammenhengen mellom kosthold og autisme

  • Joachim Henriksen (Mozon)
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

KAN BEHANDLES: Autistiske barn kan trenge hjelp resten av livet. Men med riktig behandling kan symptomene bli mye mindre Foto: SCANPIX

Diagnosen har sammenheng med alvorlige adfersproblemer og betyr i mange tilfelle et liv i institusjoner eller med kontinuerlig oppfølging.

Men nå mener flere leger og foreldre at sykdommen i stor grad kan behandles med riktige medisiner og kosthold. Løsningen ligger i intoleranse mot en bestemt type proteiner i kostholdet

En ny gutt

- Vi spurte jo legen om det var noe mer vi kunne tilby vår sønn. Men svaret var at det ikke fantes noe som kunne gjøres medisinsk, forteller Inger Grahnstedt som er medlem i Norsk Protein Intoleranse Forening, til TV2 Nyhetene i går.

Grahnstedt er mor til Stian som fikk diagnosen autisme fire år gammel. Da kunne han ikke snakke og kommuniserte dårlig med omgivelsene.

Men med riktig diett og medisiner fra USA ble Stian raskt mye bedre.

- Da han begynte på dietten ble han plutselig mer våken. Han mistet sløret i øynene og fulgte mye mer med på omverdenen. Så han ble egentlig en ny gutt i løpet av tre uker forteller Grahnstedt.

Mel og melk

Protein-intoleranse innebærer vansker med å fordøye proteiner som primært finnes i gluten og kasein. Dette skjer fordi kroppen mangler eller har for lite av de enzymene i tarmen som skal bryte ned proteinene. Bruddstykker av proteiner, også kalt peptider, hoper seg derfor opp i kroppen og påvirker hjernens funksjon.

En diett uten mel og melkeprodukter kan derfor ha stor betydning for de som lider av denne typen protein-allergier.

Bedre med diett

Den norske overlegen Karl Ludvig Reichelt har forsket i over 20 år på betydningen til disse proteinene. Han er overbevist om at mange autistiske barn kan bli bedre ved å kutte ut mat som inneholder disse stoffene.

- Hos noen gir kostomlegging dramatiske endringer, hos andre er det moderat som forventet. Men vi ser at jo yngre autistene er, jo mer slående er resultatene. Dette er vist i flere publiserte studier med enkelt-blind-forsøk de siste ti årene, samt i flere hundre case-rapporter, sier Reichelt til magasinet Legemidler og Samfunn.

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.

Vil du vite mer om intoleranse for proteiner og autisme? Sjekk nettsidene til Norsk Protein Intoleranse Forening her.

VG er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder