TV-stjerne gikk ned 16 kilo på 3 måneder

Slik fant Hilde Lyrån tilbake til sin egen idealvekt

BERGEN/OSLO (VG) I ren frustrasjon ga Hilde Lyrån (41) bort mesteparten av garderoben sin til Fretex. Så startet hun på veien mot en lettere tilværelse.

 • Frank Haugsbø

Artikkelen er over 16 år gammel

Et sunnere kosthold og intensiv trening gjorde henne 16 kilo lettere i løpet av bare tre måneder i fjor høst. Siden har hun holdt vekten på 58-59 kilo.

- Jeg er ganske stolt av det, og føler det som en seier. Jeg hadde resignert, på en måte. Det er ikke like lett å hanskes med kiloene når man blir eldre, sier hun.

I flere år lengtet Lyrån, som er tidligere danser, tilbake til idealvekten på under 60 kilo.

- Jeg forsøkte halvhjertet etter at sistemann var født, men vekten gikk sakte, men sikkert opp. Det var ti kilo som ikke ville vekk, forteller tobarnsmoren.

Til slutt ble frustrasjonen så stor at hun pakket sammen store deler av garderoben sin, og sendte den i sekker til Fretex.

- Jeg måtte kjøpe meg helt ny garderobe i fjor høst. Det var litt skremmende at jeg lot det gå så langt. Jeg har alltid vært disiplinert, og opptatt av å holde meg slank og i form. Etter at jeg sluttet å danse, har jeg fått et annet syn på kropp, selv om det var litt vel avslappet i en periode.

Lyrån mener mangel på motivasjon var årsak til at hun ikke lyktes fullt ut etter fødsel nummer to. Men tidlig i fjor høst, etter å ha sett et videoopptak av seg selv fra slankere dager, bestemte hun seg for å ta opp kampen mot de 15 kiloene hun ville ha vekk.

To bekjente - som bare ville være hyggelige - skaffet henne ekstra motivasjon ved å spørre om hun var i lykkelige omstendigheter igjen.

- Jeg fikk et stort puff i baken i sommer da de spurte om jeg var gravid. Det er ikke så kult når man ikke er gravid. Jeg har spurt noen om det en gang selv, og det var feil. Jeg gjør aldri det igjen. Man kan liksom ikke ro seg tilbake, ler hun.

Lyrån begynte slankeprosessen med å trene regelmessig. Med adresse på Røa, like ved grensen til Nordmarka, hadde hun «treningsfeltet» rett utenfor stuedøren.

- Etter å ha lagt barna var det ut og gå. Jeg gikk fort, halvannen time nesten hver dag. Begynte jeg på jobb utpå dagen, trente jeg først, sier hun.

Samtidig hentet Lyrån frem den gamle Grete Roede-boka fra loftet.

- Jeg fulgte den slavisk på egen hånd. Det var mye hard jobbing, sier hun.

Lyrån kuttet dramatisk ned på inntaket av sukker og usunt fett, og begynte å spise mer frukt og grønnsaker. Hun spiste mer regelmessig enn før, og mindre porsjoner.

- Mange gjør den feilen at de venter for lenge med å spise. Da begynner kroppen å gå på sparebluss.

I starten gikk vekten ned jevnt og trutt, men innimellom stoppet det mer eller mindre opp.

- Det var utrolig frustrerende. Da var det bare å bite tennene sammen og ikke miste motet. Det hjalp at jeg hadde mye å gjøre på denne tiden.

Hun mener endringen av spisevanene hadde mye å si for at kiloene forsvant.

- Det var en drastisk omlegging av hele kostholdet. Men jeg prøver å lage mat som hele familien kan spise. Å spise sunt har ingen vondt av.

For ikke å falle for fristelsen til å kjøpe et lettvint, og kanskje usunt, måltid tar Lyrån ofte med seg tre nistepakker når hun skal være borte hele dagen.

- En til lunsj, en med et mellommåltid og så litt middag.

Lyrån har kuttet drastisk ned på mat som er rik på karbohydrater, som brød og poteter. I stedet spiser hun mer proteinrik kost og mat med «sunt» fett, som fisk, kylling, nøtter og tørket frukt.

- Men jeg er ikke blitt noen Fedon-frik, sier Lyrån, og poengterer at hun heller ikke er blitt fanatiker.

- Det handler om å legge om hele livsstilen, men jeg følger ikke opplegget slavisk. I helgene spiser vi fortsatt en god middag med vin til. Når jeg skeier ut innimellom, tenker jeg ikke så mye på hva jeg spiser. Og jeg tar fortsatt en sjokolade i ny og ne. Jeg har begynt å få et avslappet forhold til det.

Nå glir 41-åringen inn i trange kostymer uten kamp, og det er blitt lettere både å synge og danse.

- Jeg vil aldri over 60 kilo igjen. Da vil det blinke en rød lampe, sier Lyrån.

Før jul begynte Lyrån på treningssenter, med personlig trener som også er kostholdsveileder. Nå venter hun bare på å komme seg ut i skogen igjen.

- Det er så utrolig deilig å gå alene. Pugge tekster eller bare fylle hodet med ingenting. Det er mental trening i tillegg.

Flere artikler

 1. Linda (22) har tatt av 38 kilo!

 2. Pluss content

  Bli kvitt kulemagen

 3. Fire veier til et lettere liv

 4. Pluss content

  Slik lyktes Therese med å gå ned i vekt

 5. Pluss content

  5:2-slankerne – ett år etter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder