Kvalt av sex-drift

Sex-leken scarfing skal ha krevd norske liv

Med et tau festet stramt rundt halsen, masturberer de seg frem til en sterkere utløsning.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

- Strangulering er ordet vi bruker på norsk, sier psykolog Thore Langfeldt.

- Det er når barn og voksne binder ting rundt halsen, strammer til så det suser litt i hodet - og masturberer frem til utløsning. Men det er farlig, sier Langfeldt.

Det er så farlig at 1000 amerikanere dør av det årlig.

Via kolleger er Thore Langfeldt kjent med at scarfing skal ha ført til døden for fem norske gutter. Den yngste skal ha vært 11 år, ifølge Langfeldt.

Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt sier til VG at de hvert år rykker ut på mistenkelige dødsfall. Dødsfall som snart viser seg å skyldes ulykker med scarfing.

- Strangulering er ingen legning. Det er en slags besettelse, sier Thore Langfeldt.

- Man kan ikke leve uten det. Det er også noe med å være tiltrukket av døden. En lek med det farlige.

Scarfing er tema i den kinoaktuelle filmen Ken Park.

I Henrik Langelands suksessroman «Wonderboy» er hovedpersonen besatt av tanken på sterke orgasmer. Men sexformen scarfing har dokumenterte aner tilbake 1600-tallet, ifølge boken «Autoerotic Fatalities», skrevet av den amerikanske psykologen Park Dietz.

Tilskuere til offentlige hengninger på 1600-tallet kunne observere noe spesielt. Ikke bare at enkelte av ofrene fikk ereksjon. De fikk utløsning også.

I dag dør flere tusen mennesker av scarfing årlig på verdensbasis. De fleste som bedriver sexformen, er menn mellom 12 og 25 år. 71 prosent er under 30 år, ifølge Park Dietz, som arbeider ved universitetet i Virginia, USA. Dietz skriver at de fleste dør med et rep eller tørkle rundt halsen. Ofrene blir av og til funnet i kvinneklær.

- Jeg vil beskrive scarfing som et seksuelt tenningsmønster, sier sexolog Esben Esther Benestad.

- Akkurat som noen tenner på uniformer, muskler eller føtter, er det andre som tenner på scarfing. Men dette er et smalt tenningsmønster. Og det kan være svært farlig, sier Benestad.

Forfatter Park Dietz skriver at de fleste som bedriver scarfing, har en dragning mot masochisme eller flørting med fare.

Det er Simon Kildal, medlem i den sadomasochistiske foreningen SMil Norge, enig i.

- For noen medfører dette en psykisk tilfredsstillelse, i tillegg til at noen liker de fysiske virkningene av lite surstoff, sier Kildal.

- Når kroppen får signaler om at man er i «livsfare», vil den produsere adrenalin, samt endorfiner. Noe som kan oppleves som en blanding av angst og nytelse for noen. Men det er risikofylt å bedrive alene, da hjerneskade og død kan inntreffe ved mangel på oksygen, sier Kildal.

Han presiserer at han ikke bedriver dette selv - og ikke anbefaler noen å prøve det for spenningens skyld.

Kildal kjenner til en mildere og langt mindre farlig variant av åndedrettskontroll. Såkalt «breatcontrol» eller «breathplay».

- Det dreier seg ikke bare om å «strupe» noen, men hele aspektet ved å kontrollere pusten til en annen person. For eksempel via en maske med pustehull som blokkeres i noen få sekunder av gangen. Eller å holde foran partnerens munn og nese. Dette bedrives i kontrollerte former, sammen med en du kjenner godt. Man må vite hvilke signaler partneren gir, og hva de betyr. Man må kunne lese fysiske og anatomiske tegn på at leken må stoppe, og alltid sjekke underveis hvordan partneren har det, sier Kildal.

I 1997 ble vokalisten i bandet INXS, Michael Hutchence, funnet på Ritz Carlton Hotel i Sydney. Naken, hengende i sitt eget lærbelte fra et dørhåndtak på hotellrommet. Han hadde blåmerker i ansiktet, og den ene hånden var brukket. Sengetøy var spredd utover hele hotellrommet, sammen med antidepressiva-tablettene Prozac.

En offisiell rapport fra 1998 hevder at selvmordet skyldes scarfing. Da er i så fall ikke Michael Hutchence alene. Scarfing kan ligge bak så mange som 6,5 prosent av alle selvmord. Opptil 31 prosent av all død knyttet til hengninger, ifølge undersøkelsen «Eroticized Repetive Hangings», publisert i tidsskriftet American Journal of Psychotherapi.

- Det er ikke tvil om at en del selvmord i Norge blant unge egentlig skyldes dette. Noe annet blir skrevet i protokollen, men egentlig skyldes døden en erotisk ulykke, sier sexolog Esben Esther Benestad.

- Som barn lærte vi å si fra når vi var sultne eller tørste. «Mamma, jeg må bæsje eller tisse.» Men vi lærte ikke å si at tissen var fylt av lyst.

Derfor blir disse erotiske ulykkene forbundet med skam. Foreldre finner sine barn drept - hengt i en åpenbar seksuell posisjon, og det er så skamfullt at de aldri våger å snakke med noen om det.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder