Bedre sæd med akupunktur

- 80 av 100 menn fikk økt kvalitet

Små nålestikk kan ha stor effekt på sædkvaliteten: Åtte av ti fikk bedret kvalitet etter akupunktur, mange har også endelig blitt pappa.

Birgit Brøndbo
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

- Om lag 80 av de nærmere 100 mennene vi har behandlet, har fått bedre sædkvalitet, sier innehaveren av Klinikk Fjeld i Oslo.

Resultatene er dokumentert ved at mennene har avlagt sædprøve hos lege både før og etter akupunkturbehandlingen.

- Alle vi tar imot, har avlagt sædprøve og fått diagnose hos lege. De fleste har også allerede ett eller flere mislykkede prøverørsforsøk bak seg. Hos oss får de som regel åtte akupunkturbehandlinger før de avlegger ny sædprøve og gjør et nytt forsøk med prøverørsbehandling, forklarer Fjeld.

Klinikken har etter hvert også mottatt mange hyggelige tilbakemeldinger fra lykkelige, nybakte foreldre.

Fjeld har i en årrekke tatt imot ufrivillig barnløse kvinner - men det er først de siste to årene mennene har begynt å komme - ofte nokså motstrebende. - Dårlig sædkvalitet er et ømtålig tema for mange menn, selv om det rammer stadig flere. En rekke kvinner forteller at de har problemer med å få mannen til å teste seg og å oppsøke hjelp. Nåler høres kanskje ekstra skummelt ut - og de lurer på hvor på kroppen vi stikker.

Men akupunktøren forsikrer at hun holder seg til øret, bena og området like nedenfor navlen.

Flere momenter

- Her finnes punktene hvor vi kan redusere kroppens stressnivå, stimulere hormonproduksjonen og øke blodgjennomstrømningen til underlivet. Alle disse momentene er viktige for sædkvaliteten, sier Fjeld.

Kvinner behandles etter et lignende, men mer omfattende prinsipp fordi det er flere ulike årsaker til barnløshet hos kvinner enn hos menn. Mange av parene som ikke har lykkes med prøverørsbehandling, forsøker akupunktur etter råd fra leger på Volvat, Rikshospitalet og OmniaSykehuset (tidligere Røde Kors Klinikk).

Dr.med. Øystein Magnus på Omnias fertilitetssenter understreker at en sædprøve ikke nødvendigvis er en god test på mannens fruktbarhet.

Må ikke myldre

- Det er så mange faktorer som spiller inn. En mann kan godt gjøre partneren gravid selv om han har langt færre spermier pr. milliliter enn gjennomsnittsmannen.

Men Magnus mener likevel det er grunn til å tro at akupunktur kan ha en effekt for par som forsøker prøverørsbefruktning.

- Internasjonale studier viser at det kan hjelpe å stimulere hormonproduksjonen samt blodsirkulasjonen til underlivet. Slik akupunkturbehandling kan for eksempel egne seg for par med diagnosen «uforklarlig infertilitet». Andre har diagnoser som gjør det meningsløst å ty til akupunktur - for eksempel tette eggledere eller andre fysiske blokkeringer, påpeker Magnus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder